Zaujímavosti

Pristátie na Mesiaci v roku 1969 a konšpirácie 1. Diel

pristátie na mesiaci

videní: 3.6K

V roku 1969 svet s úžasom pozoroval filmové zábery astronautov Neila Armstronga a Buzza Aldrina pri historických krokoch na mesačnom povrchu. Politici a štátnici z celého sveta gratulovali Spojeným štátom a ľudia po celej zemeguli boli týmto neuveriteľným a doposiaľ nepredstaviteľným činom inšpirovaní. Bol to čin, ktorý nazvali ako najväčší úspech ľudstva.

Všeobecne sa verilo, že pre nás začal nový – kozmický – vek, že na Mesiaci vzniknú základne a kolónie a nastane expanzia do slnečnej sústavy. Prečo sa však nič z toho ani desiatky rokov po tom nenaplnilo? Prečo žiaden ďalší človek ďalších viac ako 30 rokov na mesiac nevstúpil? Nie je náhodou odpoveďou to, že vtedy v roku 1969 v skutočnosti vôbec ľudská noha na Mesiac nevykročila?

Takmer hneď po skončení druhej svetovej vojny začali Spojené štáty a Sovietsky zväz vzájomne súperiť, kto bude prvý čo vyšle na Mesiac človeka. Obe znepriatelené strany pracovali dlho a tvrdo v úsilí o víťazstvo a vyzeralo to, že ani nemali výčitky svedomia, keď používali aj informácie nahromadené nacistickým Nemeckom, počas druhej svetovej vojny. Veď predsa pre víťaznú stranu bol v hre obrovský politický kapitál.

Sovietsky zväz sa tešil viacerým úspechom, v týchto pretekoch bol na čele s programom sputnikov a vyslal do vesmíru prvého človeka – Jurija Gagarina. Dlho sa zdalo, že je komunistické víťazstvo neodvratné, keď americký program utrpel množstvo porážok. Nestalo sa tak, pretože práve USA – Neil Armstrong bol prvým človekom na Mesiaci a vztýčil vlajku USA. Alebo nie?

Čo sa donedávna považovalo za nezvratný fakt, sa v súčasnosti stále častejšie berie ako záhada, či dokonca konšpirácia. Mnoho expertov, ktorí preštudovali filmový záznam prvého pristátia na Mesiaci tvrdí, že ide po podvrh. Je však skutočne možné predstierať toto pristátie a tajomstvo udržať tak dlho? To by bola úloha snáď rovnako ťažká, ako pristátie na Mesiaci samo o sebe. Na to všetko ani neexistuje nikto, kto by tvrdil, že sa na takejto konšpirácii podieľal. Napriek tomu existuje množstvo skeptikov s rôznymi teóriami a postrehmi. Pokračujeme v 2. Dieli.

Zdroj: BoredPanda | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov