TOP 10

TOP10: Fakty o ocenení Oscar, ktoré vie len málokto


videní: 2.0K

Akadémia filmových umení a vied už vyše 90 rokov oceňuje vynikajúce výkony na veľkej obrazovke. Kde má ale Oscar začiatok? Má nejakú hodnotu (okrem tej duševnej)?

V priebehu desaťročí sa Oscar ocitol nielen v rukách vynikajúcich hercov, ale aj režisérov či skladateľov a iných profesionálov, ktorí sa na filme tiež zúčastnili. Niet divu, že s toľkými rokmi existencie sa odovzdávanie tejto ceny splieta s mnohými príbehmi.

Prvýkrát sa vysielal na obrazovkách The Oscars v roku 1953

TOP10: Fakty o ocenení Oscar

Prvý ceremoniál Oscara sa síce konal v roku 1929, ale až 19. marca 1953 sa prvýkrát objavil v televízii v čiernobielom prevedení. Ceny boli vysielané prostredníctvom televíznej siete NBC. O 13 rokov neskôr, v roku 1966, sa diváci mohli tešiť už aj z farebného prenosu.

Farebný film získal cenu za najlepší film v roku 1940

TOP10: Fakty o ocenení Oscar

Film Gone with the Wind sa stal prvým farebným filmom, ktorý získal Oscara za najlepší obraz v roku 1940. Len o dva roky skôr bol film A Star Is Born prvý, ktorý bol nominovaný v rovnakej kategórii. Až v roku 1965 bolo všetkých 5 nominovaných filmov farebných.

Existuje iba jedna osoba menom Oscar, ktorá doteraz získala Oscara

TOP10: Fakty o ocenení Oscar

V celej histórii Oscarov si sošku vzala iba jedna osoba menom Oscar, textár Oscar Hammerstein II. Skladateľ dostal počas svojej kariéry 5 nominácií a vyhral pri dvoch príležitostiach – v rokoch 1941 a 1945.

Soška Oscar má hodnotu iba jedného doláru

TOP10: Fakty o ocenení Oscar

V roku 1950 Akadémia stanovila, že všetci víťazi Oscara podpíšu dohodu. Uvádza sa v nej, že ani oni, ani ich dediči nemôžu predať svoju sošku bez toho, aby ju najprv neponúkli Akadémii za cenu jedného dolára. Existuje však čierny trh, kde sa dajú kúpiť za oveľa vyššiu cenu. Odborníci predpokladajú, že od prvého ceremoniálu v roku 1929 sa predalo približne 150 Oscarov.

Raz sa človek pri pulte musel vyhlásiť za víťaza

Počas tretieho ročníka ocenení Oscar v roku 1931 bola Norma Shearerová umelkyňou zodpovednou za vyhlasovanie víťazov v kategórii Najlepšia herečka. Od toho roku bola Shearer nominovaná dvakrát v tej istej kategórii a nakoniec vyhlásila svoje meno. To bolo naposledy, keď nominovaný herec predstavil víťaza z vlastnej kategórie.

Walt Disney drží rekord v získaní najvyššieho počtu ocení

mickey mouse walt disney

Mať doma jednu sošku je pýcha. Mat ich doma až 26, to chce ozajstné odhodlanie a úspech. Mickey Mouse a Káčer Donald priniesli svojmu stvoriteľovi kariéru, o akej sa sníva len málokomu. Disney tiež získal 59 nominácií, väčšina v kategórii Najlepší animovaný krátky film.

Za najlepšieho režiséra bolo nominovaných iba 5 žien

fakty o oscaroch

Za takmer sto rokov histórie ceremoniálu bolo iba 5 žien nominovaných na najlepšieho režiséra. Prvou nominovanou bola v roku 1977 talianska scenáristka a filmová režisérka Lina Wertmullerová. O 17 rokov neskôr sa Jane Campion stala druhou ženou, ktorá dostala nomináciu.

V roku 2004 Sofía Coppola, dcéra trilógie Godfather Francis Ford Coppola, dostala až 3 nominácie vrátane nominácie na cenu Best Director. Aj keď Sofia v tejto kategórii nevyhrala, získala cenu za najlepší pôvodný scenár za film Stratený v preklade. V roku 2010 padla nominácia na Kathryn Bigelowovú. A v roku 2018 sa Greta Gerwigová stala piatou nominantkou vo svojom debute ako režisérka filmu Lady Bird .

Oscar v tejto kategórii sa dostal do ženských rúk až v roku 2010

fakty o oscaroch

Kathryn Bigelow sa stala prvou a jedinou ženou, ktorá doteraz získala cenu za svoju prácu vo filme Hurt Locker, film o vojne v Iraku. Je zaujímavé, že sa Bigelowovej podarilo v tejto kategórii poraziť svojho bývalého manžela, známeho režiséra Jamesa Camerona , ktorý bol nominovaný aj za film Avatar .

Po smrti získali cenu iba dvaja herci

fakty o oscaroch

Herec Heath Ledger zomrel v januári 2008, niekoľko mesiacov pred predstavením filmu Batman: Temný rytier. Jeho výkon vo filme mu však v roku 2009 získal cenu za najlepšieho herca. Ledgerova rodina, vrátane jeho matky, otca a sestry, sa slávnostného ceremoniálu zúčastnila a cenu prijala v jeho mene.

Peter Finch bol prvým hercom, ktorý vyhral cenu Akadémie po smrti. V roku 1977 získal Oscara za najlepšieho herca za prácu na filme Sieť. Finch zomrel na infarkt 14. januára 1977, menej ako 3 mesiace pred udeľovaním cien.

Meryl Streep je herečka s najvyšším počtom nominácií v histórii

fakty o oscaroch

Renomovaná herečka Meryl Streep je kandidátom na Oscara od roku 1979, keď získala svoju prvú sošku za svoj výkon v  Americkom ostreľovači. Aj keď pri tejto príležitosti nevyhrala, Streep sa vrátila na ceremoniál nasledujúci rok, aby získala cenu za najlepšiu herečku za svoju rolu v hre Kramer vs. Kramer. V roku 1983 získala cenu za svoju prácu vo filme Sophiina voľba. Minulý rok dostala sošku Oscara za svoju úlohu Margaret Thatcherovej v Železnej dáme.

Najväčšia chyba v histórii Oscara?

fakty o oscaroch

Jedným z najviac spomínaných okamihov v Oscaroch bola chyba známa ako Envelopegate . Počas slávnosti v roku 2017 dostali moderátori kategórie Best Picture Warren Beatty a Faye Dunaway nesprávnu obálku, ktorá obsahovala názov ceny za najlepšiu herečku: Emma Stone.

Keď Beatty otvoril obálku, zazmätkoval a ukázal kartu Faye. Tá oznámila názov filmu, za ktorý vyhrala Stone víťaznú sošku – La La Land. Obsadenie a producenti filmu vyšli na pódium, aby Oscara prevzali, ale počas ďakovnej reči si produkčný tím akadémie uvedomil chybu a vydesený musel oznámiť, že skutočným víťazom bol film Moonlight.

 

Zdroj: brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov