Zaujímavosti

Chytľan obrovitý: Patria tieto tvory len do ríše povestí?

chytľan obrovitý

videní: 4.3K

Námorníci a rybári si už po stáročia rozprávajú báje a príbehy o strašidelných obrovitých hlavonožcoch. Taktiež literatúra oplýva mnohými príkladmi ich románového a poviedkového stvárnenia, z ktorých najznámejšie sú zrejme romány Dvadsať tisíc míľ pod morom od Julesa Verna a Moby Dick od Hermana Melvilla. Patria tieto tvory morských hĺbin len do ríše povestí a dobrodružnej literatúry?

Tasmánski vedci si o tom zjavne myslia svoje. Behom niekoľkých desaťročí vyplavilo more na ich pobrežie pozostatky obrovských hlavonožcov a v žalúdku veľrýb sa zase našli ich nestrávená ostatky s mnohými ramenami. Nie je to tak dávno, čo vlečné siete vo veľkých hĺbkach vylovili kompletné mladé vzorky záhadných desaťramenovcov a odovzdali ich na výskum tasmánskemu Inštitútu pre výskum antarktického a južného oceánu. O väčšine druhov chytľanov obrovitých je známym minimum informácií, ale odborníci o jednom z nich majú dodnes už viac informácií. Hovoríme o Architeuthis dux (Chytľan obrovitý).

Toto morské monštrum s desiatimi chápadlami popísal v roku 1857 dánsky bádateľ menom Per Resen Steenstrup a o ďalších exemplároch vyplavených na pobrežiach oceánov celého sveta už bola napísaná a publikovaná rada správ. Na rozdiel od hrôzostrašných príbehov o dravosti týchto živočíchov, najnovšie výskumy uvádzajú, že sú síce obrovské, ale veľmi pomalé. Vedci sa domnievajú, že sa najskôr nechávajú unášať  studenými prúdmi v hlbinách a korisť prepadávajú zo zálohy, a neútočia na ňu prudko.

Ostáva množstvo otázok, ktoré je potrebné o týchto živočíchoch zodpovedať. Nevieme napríklad, koľko rôznych populácií vo svetových oceánoch vlastne žije, kedy dospievajú, akého veku sa dožívajú či z čoho sa skladá ich potrava a ako často ju prijímajú. Vzhľadom k ich veľkosti by sme sa mohli domnievať, že trvá pomerne dlho, než dosiahnu dospelosť. Výskum ďalších druhov chytľanov a im príbuzných živočíchov však ukazuje úplne iné tendencie a viacero odborníkov sa domnieva, že je možné, že dospievajú už vo veku 2 rokov. To by znamenalo, že sa jedná o jeden z najrýchlejšie rastúcich druhov v živočíšnej ríši.

Zdroj: b2p | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov