Zaujímavosti

Urieknutie: Neškodná povera alebo skutočné čary? 2. časť

Urieknutie: Neškodná povera alebo skutočné čary?

videní: 1.6K

V prvej časti série článkov s názvom Urieknutie, sme sa pozreli na pohľady určitej skupiny ľudí, ktoré spôsobujú nešťastie – či dokonca prinášajú pohromy. Povedali sme si, že urieknuť pohľadom sa dá hocikto, ale aj hocičo. S touto schopnosťou sa človek musí narodiť, nemožno ju však získať.

Urieknutie spôsobuje zlo a skazu tak na strane objektu, ktorý je urieknutý, ale aj na strane toho, kto urieknutie vykonal. Urieknutie sa vyskytuje vo všetkých častiach sveta a – ako sme si ukázali v prvej časti článku – nazýva sa aj rôznymi termínmi v rôznych jazykoch. Osoba, ktorá pohľadom urieknutie vykonala, to vôbec nemusela mať v úmysle. Ako sa proti tomuto brániť?

Proti tejto „moci“ sa nosievali amulety plodnosti. Vyrábali sa z rohoviny, perlete či z korytnačiny a často predstavovali pohlavné orgány. Pokiaľ neboli dostupné, ich funkciu nahrádzali gestá. Niektoré sa dochovali až do dnešných čias, i keď stratili pôvodne kultúrno – spoločenský zmysel a súvislosť. Prostredník vztýčený zo zaťatej päste predstavuje penis, zatiaľ čo symbol býčej hlavy znamená ženské lono a vajcovody.

Amulety a talizmany sa dodnes vo veľkom nosia v stredozemnej oblasti. Tie najbežnejšie majú jednoduchú formu modrého oka, ktorého účelom je vrátiť takýto pohľad tomu, kto ho vyslal. Z podobných dôvodov sa maľujú oči na rybárskych člnoch. Ďalej na východ – v Indii – sa pripevňujú zrkadlá a lesklé predmety tam, kde je potrebné odvrátiť vyslaný pohľad do zlých očí. Nad vchody do obydlí sa vešajú reťazce zrkadielok na ochranu domácnosti. Podobne bývajú zdobené a súčasne chránené i zvieratá či vozidlá.

Mnoho ľudí obzvlášť v modernej západnej spoločnosti – má na existenciu urieknutia skeptický názor a považuje vieru v tento fenomén za nevedeckú záležitosť. Napriek tomu sa ľudia nie raz o niekom vyjadria, že pri stretnutí s nim majú divný pocit, akoby vysielal negatívne vlny. Priznajú sa, že sa necítia vo svojej koži, či napríklad vycítia skrytú závisť či žiarlivosť.

Zdroj: BoredPanda | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov