Video

Zvuky z hlbín: Bloop 2. časť

Záhadné zvuky z hlbín: Bloop

videní: 3.4K

Oceány a ich veľkosť vždy fascinovala ľudí. Dno oceánov  a morí nie je preskúmané. Vedci sa však rozhodli použiť tzv. hydrofóny, ktoré sa využívali za čias studenej vojny. Hydrofóny – ako sme uviedli aj v prvej časti článku Zvuky z hlbín, sú mikrofóny, ktoré sú umiestnené niekoľko sto metrov hlboko a prinášajú vedcom zaujímavé zistenia a fakty. Mnoho zvukov sa dá identifikovať – sú to zvuky z lodí, ľadovcov či veľrýb. Existujú aj zvuky, ktoré však vedci identifikovať nevedia. Medzi inými je to aj zvuk, ktorý dostal prezývku Bloop, o ktorom sme písali v rámci prvej časti článku. Tento zvuk však nie je jediný, ktorý dostal svoje pomenovanie.

Fakt, že signál Bloop bol zachytený súčasne senzormi od seba vzdialenými  viac než 4 800 kilometrov, ukazuje, že vydávaný zvuk je omnoho silnejší, než aký vydávajú doposiaľ známe živočíchy, ktoré obývajú našu planétu. Je teda možné, že hlbinami našich oceánov sa „túla“ zviera obrovských rozmerov.

„Slowdown“ (spomalenie) je prezývka, akou vedci označujú ďalší signál vzbudzujúci množstvo otázok, na ktoré vedci doposiaľ nenašli odpoveď. Jedná sa o zvuk, ktorý bol od roku 1997 niekoľko krát počutý a zachytený v Tichom a Atlantickom oceáne a odborníkom na celom svete neustále vŕta hlavou. Známy vedec Christopher Fox spozoroval, že zvuk, ktorý prirovnáva ku zvuku lietadla, prichádza z juhu a môže teda prichádzať z Antarktídy. Aby vylúčil možnosti a vysvetlenia, že zvuk je yvolávaný ľudskou aktivitou, konzultoval problém s americkým námorníctvom. Podozrenie, že je zvuk generovaný akýmsi supertajným vojenským zariadením, však bolo nepodložené. Podľa inej teórie, na ktorej overovaní sa stále pracuje, by sa záhadný zvuk mohol šíriť od posunu antarktického ľadu na južnom póle. Priebeh spektogramu pochádzajúceho od „Slowdownu“ je podobný priebehu, aký môžeme vidieť v prípadoch, keď dochádza ku treniu. Potvrdenie teórie Slowdownu či spomínaného Bloopu bude vyžadovať rozsiahly výskum. iba čas odpovie na otázku, či záhadné zvuky pochádzajú od neznámych tvorov žijúcich v oceánoch, a či vznikajú pôsobením faktorov geologického charakteru.

Zdroj: Imgur | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov