TOP 10

Úchvatné mrakodrapy, ktoré vyrazili dych celému svetu

mrakodrapy

videní: 3.4K

Stavebné technológie napredujú, a preto nie je ničím výnimočným, že v mestách vyrastajú nové mrakodrapy.

Mrakodrapy sú spájané najmä s veľkomestami. Dotvárajú nádhernú panorámu mnohých miest, ktoré sa medzi sebou predbiehajú v najrôznejších výstavbách. Ten kto má najvyšší a technologicky najnáročnejší  mrakodrap, tak ten vyhráva. Problém je však v tom, že pokiaľ sa výstavba jedného skončí, ihneď sa niekde na zemi začne budovať ďalší. A takto to ide do nekonečna. Preto mnohokrát tieto výstavby ani nezaznamenáme. To sa však zmení. Dnes ti totižto ukážeme tieto úchvatné mrakodrapy, ktoré svojou výškou a technologickou konštrukciou dokázali vyraziť dych takmer celému svetu. Pozerá sa na ne naozaj výborne!

One World Trade Center – New York, USA

Pred tým tiež známa ako „veža slobody“. Tento mrakodrap bol postavený ako pamiatka na Svetové obchodné centrum, ktoré bolo počas teroristických útokov zničené. bol dokončený v roku 2012. Budova má 1776 stôp (cca 541 metrov)  – výška v stopách totižto odkazuje na rok, kedy bola podpísaná deklarácia nezávislosti.

Evolution Tower – Moskva, Rusko

S celkovou výškou 260 metrov, sa tento mrakodrap umiestnil v roku 2015 na 2. mieste v súťaži o najlepší mrakodrap Emporis Skyscraper Awards. Má tvar DNA, čo symbolizuje spojenie jednotlivcov, rodín a generácií.

Agora Tower – Tchaj-Pej, Taiwan

Tento mrakodrap sa označuje aj ako „žrút smogu“. Mrakodrap je totižto ekologický a zároveň je jeden z najväčších v regióne, ktorý je obyvateľný. Kaskádový zelený exteriér predstavuje priekopnícku koncepciu trvalo udržateľnej ekologickej konštrukcie. Znižovanie uhlíkovej stopy je naozaj budúcnosťou!

Lakhta Center – Petrohrad, Rusko

Meria 462 metrov, čo tento mrakodrap robí najvyššou budovou v Rusku a v Európe. Tento mrakodrap je najsevernejším na svete. Jeho betónová konštrukcia je zapísaná aj v Guinessovej knihe rekordov, pretože má najväčší nepretržitý liaty betón na svete. Inšpiráciou pre dizajn je samotná príroda – vrchol totižto vytvára kvet, plameň, ľadovú pochodeň, maják a taktiež špirálu.

W350 – Tokio, Japonsko

Dokončený bude v roku 2041 a zároveň bude najvyšším dreveným mrakodrapom na svete. Štruktúra bola navrhnutá tak, aby sa zachovala povaha prírody – ľudia si môžu vychutnať čerstvý vánok a slnko vo vnútri budovy. Jeho cieľom je poskytnúť potrebný oddych, teplo a pokoj v mestskom prostredí.

Dynamic Tower – Dubaj, Spojené arabské emiráty

Každá úroveň tejto revolučnej budovy môže byť otočená svojimi obyvateľmi, vďaka čomu je zaručené, že táto budova nebude nikdy vyzerať rovnako. David Fisher, architekt, ktorý nikdy predtým nepostavil mrakodrap, sa vyjadril, že tento mrakodrap je „navrhnutý časom, tvarovaný životom“. Otvára totižto víziu všade okolo, do nového života.

Grand Lisboa – Macao, Čína

Skutočne veľkolepý – tak ako v exteriéri, tak aj v interiéri. Ikonický mrakodrap dotvára skvelú panorámu Macau. Inšpiráciou pre dizajn bola exotická brazílska čelenka – ktorá odzrkadľuje portugalský vplyv v Južnej Amerike.

Moskovská štátna univerzita – Moskva, Rusko

Najvyššia budova vzdelávacích inštitúcií na svete. Jej história sa datuje od roku 1755 – keď bola známa ako Lomonosovská univerzita – bola pomenovaná podľa jej zakladateľa. Moskovská univerzita je najstaršou a najslávnejšou ruskou univerzitou – jej absolventi sú držitelia mnohých Nobelových cien.

Kingdom Center – Rijád, Saudská Arábia

Tretia najvyššia budova „s dierou“ na svete. Tento otvor je v noci vysvietený a neustále mení svoju farbu. Obrátený oblúk na vrchole bol popísaný ako „náhrdelník“ mesta.

Zdroj: brightside | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov