Zaujímavosti

Kliatba rodu Erskineov 1. časť

Kliatba rodu Erskineov

videní: 1.9K

Zrúcaniny Alloa Tower v Škótsku sú všetkým, čo ostalo z niekedy veľkého panstva rodu Erskineov, známeho ako „grófi z Maru“. Osud sídla bol prepletený s osudmi rodov nie len pre to,že tu žili po celé generácie, ale možno aj na základe prekliatia. Panuje tu domnienka, že grófov z Maru v 16. Storočí preklial opát z CambusKennethu za to, že zničili jeho opátstvo a tým nevedomky spečatili osud svojho rodu do budúcna. Mnoho predpovedí sa totiž ukrutne splnilo, a boli vyrieknuté formou hádanky.

V Škótsku v tej dobe nebolo ničím výnimočným vyrieknutie, že prekliatie má prinášať utrpenie niekoľkým generáciam. Táto zvláštna kliatba však bola veľmi konkrétna a obsahovala desivú predpoveď rodu Erskineov ako najhoršiu pohromu pre každú aristokratickú rodinu ako dedičnú líniu. Kliatba však zasiahla ešte oveľa ďalej a hovorila, že skôr či neskôr, ešte predtým než rod vymrie, príde o všetky nehnuteľnosti i hnuteľné veci, ktoré následne prepadnú do rúk cudzincov.

To samozrejme bola pre rodinu patriacu ku pozemkovej šľachte strašná predstava. S takými dôsledkami sa dalo očakávať, že bude uspokojený  aj veľký hnev opáta, avšak prekliatie ešte nekončilo. Hovorilo sa v ňom, že má dom padnúť popolom pred očami jedného z potomkov rodu a má v ňom uhorieť jeho manželka a tri z ich detí nikdy neuvidia denné svetlo. Aby bolo meno rodu Eskineov ešte viac zneuctené, má veľká sála rodinného sídla slúžiť ako koniareň a vo veľkej slávnostnej komnate bude pracovať tkáč. Kliatba stratí svoju moc až vtedy, až sa stane všetko, čo je aristokratickému rodu predurčené, a na vrchole veže sa uchytí a zakorení mladý jaseň. Gróf z Maru si kliatbou takmer určite lámal hlavu, ale až do konca jeho života sa nič z hrozných udalostí nesplnilo. Na smrteľnej posteli sa následne utešoval, že rodina z následkov opatovho prekliatia vyviazla bez akejkoľvek pohromy. Strašne sa však mýlil. Pokračujeme v 2. Časti článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov