Zaujímavosti

Trepanácia lebky človeka za čias našich predkov

trepanácia lebky

videní: 2.7K

Počuli ste už o trepanácii? Trepanácia lebky – vyrezanie či vyvŕtanie otvoru do lebky – bola prítomná už v dobách našich pradávnych predkov a v obmedzenej miere sa uskutočňuje dodnes. Jej účel je predovšetkým liečebný, dá sa však povedať, že sa pohybuje na hranici vedy a mystiky, pretože sa taktiež používa pri liečení psychických porúch.

Najstaršie príklady trepanácií zaznamenávame už pred 4 000 rokmi, kde ich v Peru uskutočňovali Inkovia. Dokonca ju vieme vystopovať už pred týmto národom. Keď boli po prvýkrát objavené lebky s otvormi, pôvodne ich archeológovia považovali za následky smrteľných zranení v boji. Pri podrobnejšej štúdii sa však zistilo, že niektoré z nich boli vyrezané veľmi presne a často vykazovali známky regenerácie kostí, čo znamenalo, že dotyčný procedúru prežil. Archeológovia si uvedomili, že sa títo ľudia zrejme podrobili akémusi chirurgickému zákroku, pričom je veľmi pozoruhodné, ako primitívny človek tej doby – vybavený iba jednoduchými nástrojmi – takýto zákrok dokázal uskutočniť.

To, že boli trepanáciou podrobené lebky objavené na všetkých kontinentoch, nedokazuje iba fakt, že bol tento neuveriteľne nebezpečný zákrok vcelku rozšírený, ale taktiež to, že človek, ktorý ho uskutočňoval, musel byť veľmi obratný, keď ho taký počet pacientov prežil. Na začiatku 20. storočia, kedy boli trepanácie vcelku často uskutočňované, pokročila ich technika takým spôsobom, že sa vyrábali presné nástroje špeciálne navrhnuté na tento účel. Aby sa obmedzila pravdepodobnosť trieštenia kostí a poškodenia mozgu behom operácie, používali sa skalpely či špeciálne vrtáky.

Trepanácie sa uskutočňovali z rôznych dôvodov. Mali však vždy čisto liečebné ciele. Ich účelom bolo odstrániť tlak na mozog v lebke a zachrániť život pacienta. Tento druh chirurgického zákroku, ktorý sa uskutočňuje dodnes, je dôkazom toho, aké znalosti o ľudskom tele mal už primitívny človek.

Okrem toho však existujú aj morbídne dôkazy o tom, že sa trepanácie uskutočňovali aj na osobách nedobrovoľne. Napríklad na zajatcoch a to za účelom výroby šperkov či magických nástrojov. V Bolívii a v Peru boli objavené talizmany skladajúce sa z niekoľkých kotúčikov pochádzajúcich z ľudskej lebky.

Zdroj: magistra-historia | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov