Zaujímavosti

Psy ti dokážu klamať, aby dosiahli, čo chcú!

psy

videní: 2.3K

Spoznali sme inteligenciu psov a spoliehame sa na nich, že strážia náš dom, sú sprievodcami nevidiacich a pomáhajú pri policajných vyšetrovaniach. Psy si však zaslúžia ešte viac pozornosti. Nielen, že existuje štúdia, ktorá ukázala, že sa môžu naučiť porozumieť tomu, čo hovoríme. Ďalšia štúdia zistila, že psy sú tiež schopné strategizovať veci tak, aby dostali, čo chcú.

psy

Psy sú chytrejšie, ako si myslíme

Publikovaná štúdia v časopise Animal Cognition bola vykonaná na 27 psoch rôznych plemien vo veku od 1,5 do 14 rokov, aby sa zistilo, či by sa pokúsili oklamať ľudí, ktorí sa im nepáčia. Ukázalo sa, že psy sú schopné klamať správaním, ak to znamená, že môžu získať to, čo chcú.

Naši chlpatí priatelia vedia, ako nás oklamať

Ako prvé vedci testovali, ktoré dobroty sa každému psovi najviac páčili. Ďalej by sa psom zobrazili 3 krabice: jedna obsahujúca jeho obľúbenú pochúťku, druha s druhou obľúbenou pochúťkou a prázdna krabica. 2 dámy by im dali príkaz: „Ukáž mi jedlo“ a naučili ich ukazovať krabicu, ktorá obsahuje jedlo, ktoré sa im páči.

Your Dog Can Lie to You to Get What It Wants, a Study Reveals

Trik: Jedna dáma je „kooperatívna“ a „veľkorysá“, čo znamená, že ak ju privedú do škatule obsahujúcej ich preferované jedlo, dostanú psy preferovanú pochúťku. Druhá dáma je „nespolupracujúca“ a „sebecká“, takže psy nedostanú pochúťku, ktorú chcú, ak ju privedú do krabice s jedlom, pretože ju vezme a schová vo vrecku. Potom by sa psy vrátili k svojim majiteľom, ktorí by im dali ten istý príkaz a majitelia by ich odmenili tým, čo je v krabici. Keby bola škatuľka už prázdna, pretože jedlo už predtým vzala „sebecká“ žena, nedostali by nič.

Takže mali možnosť použiť taktiku, aby dámy uviedli do omylu. Výsledky ukázali, že psy povedú „veľkorysú“ ženu k ich preferovanej potrave takmer v 80% prípadov. Zatiaľ čo „sebecká“ žena bola privádzaná k ich obľúbenému jedlu iba v menej ako 20% prípadoch. Vedcov to viedlo k záveru, že psy sú schopné klamať, ak im to prospeje.

Your Dog Can Lie to You to Get What It Wants, a Study Reveals

Niet pochýb o tom, že sú lojálne, ale nie sú nesebecké.

Toto zistenie v žiadnom prípade samozrejme neznamená, že už nemôžeme psom dôverovať. Stále sú milí, lojálni a dôveryhodní. Je však pre nás dobré vedieť, že to nie sú úplne nezištné bytosti, pretože teraz si môžeme viac uvedomiť, že by sa mohli správať falošne, aby dostali niečo na oplátku. Týmto spôsobom môžeme byť opatrnejší pri odmeňovaní našich psích spoločníkov.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov