Zaujímavosti

Delfská veštiareň bola vyhľadávaná viac ako 2000 rokov

delfská veštiareň

videní: 2.3K

V priebehu dávnych vekov a celej histórie ľudstva, hrali veštiarne veľmi dôležitú úlohu. Ukazujú to mnohé prastaré pramene či príbehy klasickej mytológie. Rada veštiarní sa preslávila, ale snáď najznámejšou a najváženejšou bola Delfská veštiareň v Grécku.

Delfská veštiareň sa nachádzala v Apollónovej svätyni. Apollón bol grécky boh umenia a veštenia. Bola položená vysoko na príkrom svahu Parnassu vo významnej pozícii vyjadrujúcej úctu, ktorú jej grécka kultúra preukazovala. Podľa legendy sa Apollón už ako dieťa zmocnil vlády nad Parnassom, keď zabil Pythona, veľkého dračieho hada, v bitke medzi bohmi nebies a zeme. Apollón prijal podobu delfína, práve podľa nej sa odvodzuje názov svätyne, a vyplával na more, kde zajal niekoľko námorníkov, ktorých ustanovil prvými veľkňazmi. V Delfách následne vydával veštby prostredníctvom veštíc alebo tiež sybíl. Sybilou sa mohla stať len zrelá žena dodržujúca čistý život. Po ustanovení obdržala meno Pýthia odvodené od hada Pythona. Veštkyne prednášali veštby v hádankách, keď sa predtým dostali do tranzu, a ich výroky interpretovali kňazi, ktorí ich následne rozprávali čakajúcim ľuďom.

Keď sa žiadatelia o veštby dostavili do Delf, museli sa zapísať a zaplatiť poplatok predtým, než si dohodli schôdzku. Museli sa očistiť v kastelskom prameni, kde doposiaľ stojí žliab na kúpanie, a až následne sa vydali po svätej ceste ku svätyni. Tam poskytli posvätnú obeť – ovcu alebo kozu, ktorej vnútornosti kňazi preskúmali, aby zistili prípadné znamenia. Keď sa pútnici konečne dostali až k Sybile, boli po jednom vpúšťaní do svätyne a mohli sa opýtať na veštbu.

Delfská veštiareň bola vyhľadávaná po vyše 2000 rokov a behom tejto doby bolo poskytnutých mnoho veštieb týkajúcich sa rôznych záležitostí – od štátnych cez vojnové až po súkromné, ako bolo napríklad narodenie či smrť. Prichádzali sem pútnici z takmer všetkých sociálnych vrstiev spoločnosti. To dokazuje akú úctu a dôležitosť ľudia pokladali veštbe v každodennom živote. Moc a vplyv vieme tiež pozorovať aj v umení a literatúre.

Zdroj: BoredPanda | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov