Zaujímavosti

Desivé hrady a zámky: Zámok Windsor a škótsky Edinburgh

Desivé hrady a zámky: Zámok Windsor a škótsky Edinburgh

videní: 2.4K

O tom, že hrady a zámky, ktoré stoja už stovky rokov ukrývajú v sebe príbehy mnohých ľudí -a to veselších i smutnejších, asi nikomu nemusíme hovoriť. V minulom článku sme sa pozreli na londýnsky Tower, ktorý je najstaršou stavbou svojho druhu v Európe. V tomto článku sa pozrieme na Windsor či hrady a zámky v Škótsku. Pohodlne sa usaďte a vychutnajte si pár desivých príbehov z Britských ostrovov.           

Windsorský zámok alebo ak chcete – Windsor je svetoznámou turistickou atrakciou. Navštevujú ho milióny turistov. Slúži ako kráľovská rezidencia už od 11. storočia. Behom množstva desaťročí sa v ňom narodilo ale i zomrelo množstvo ľudí. Je spájaný s množstvom legiend, v ktorých boli v hlavnej úlohe čarodejníčky či zrada.

Zo zjavení, ktoré dodnes oplýva tento zámok, sú najznámejší asi traja duchovia. Dodnes sú podľa návštevníkov počuť kroky a stonanie kráľa Henricha VIII. Chodbami vraj stále chodí duch kráľa Karola I., popraveného v roku 1649 vo Whitehalle, ktorý bol videný s hlavou na krku v tamojšej knižnici a v kanovníkovom dome. Existuje dokonca aj záznam o zjavení údaje šialeného Juraja III., ktorý bol pred smrťou v domácom väzení.

Ani Škótsko sa podobným stavbám, ktoré oplývajú legendami nevyhlo. Napríklad taký edinburghský hrad, pevnosť imponujúca svojou strohosťou. Je postavený na kedysi dávno činnej sopke. Za takmer tisíc rokov od svojho dokončenia, bol skutočne svedkom mnohých udalostí spočívajúcich v krutosti, násilia a úmrtí. Možno práve preto je tam údajne vysoký výskyt duchov. Najznámejšími sú bezhlavý bubeník a pištec, ktorí obchádzajú okolie a veselo vyhrávajú.

V nie tak dávnom období sa vyrojili povesti o stretnutí s duchmi založené na ohromujúcom objave z počiatku 90. rokov 20 storočia. Behom renovačných prác tam boli nájdené budovy, ktoré ukrývali mŕtvoly. A to priamo pod mestom. Je všeobecne známe, že morová epidémia, ktorá tam vyčíňala v roku 1665 zdecimovala obyvateľstvo Edinburghu hrôzostrašným spôsobom. Keď mor začal ustupovať, preživších nenapadlo nič rozumnejšie, ako pochovať postihnuté domy i s mŕtvymi a dokonca aj stále dýchajúcimi obyvateľmi pod novou zástavbou. Keď bol tento pochovaný svet znovu objavený, mnoho ľudí počulo tajomné hlasy a videlo krásne číre svetlá vychádzajúce z podzemného mesta.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov