Zaujímavosti

Desivé hrady a zámky: Londýnsky Tower

Desivé hrady a zámky: Londýnsky Tower

videní: 2.7K

Strašidelné veci či nadprirodzené javy stále budili pozornosť ľudí, a to už od nepamäti. O stretnutiach s mŕtvymi – či už pozitívne a príjemné, alebo aj negatívne a desivé, koluje množstvo legiend. V určitých miestach sú však tieto javy častejšie ako inde. Dokonca sa opakujú. Inak tomu nie je ani na hradoch a zámkoch, ktoré si uvedieme v tomto článku. Posvietime si na londýnsky Tower.

Mnoho rokov sa rozpráva o podivných zjaveniach v londýnskom Toweri, najstaršom paláci, väzení a pevnosti svojho druhu v Európe. Dal ho postaviť Viliam Dobyvateľ na mieste, ktoré už v tom čase malo za sebou silnú históriu. Stála tam totiž pevnosť vybudovaná už za čias rímskeho cisára Claudia. Aj v súčasnosti láka množstvo návštevníkov z celého sveta. Niektorých špeciálne preto, že dúfajú, že zahliadnu aspoň jedného z duchov, ktorý sa údajne pohybuje po tamojších chodbách.

V čase, keď bol Tower využívaný ako väzenie, bol domovom množstva preslávených väzňov ako napríklad kráľovná Anna Boleynová, Guy Fawkes, Thomas More, princezná Alžbeta, lady Grey či Walter Raleigh. Mnoho z väzňov bolo odsúdených na smrť a to sťatím či obesením. To však nie je všetko. Mnohí z nich ešte pred smrťou museli strpieť týranie a mučenie. Hlavy väzňov sa častokrát napichli na koly na výstrahu všetkým ostatným. Počas rokov vznikla rada správ o zjavení v Toweri, pričom prvé pochádzajú už z 13. storočia.

Stavitelia, ktorí budovali vnútornú stenu medzi jednotlivými baštami tvrdili, že sa im zjavil duch rozhnevaného Thomasa Becketa a krížom, ktorý držal vraj preboril stenu. Ďalší svedkovia hovoria o duchovi 70 ročnej šľachtičnej zo Salisbury, ktorý údajne zotrváva na mieste popraviska, kde zahynula hrozivou smrťou. Rozkaz od kráľa Henricha VIII. znel jasne: Sťať. V poslednom okamihu sa však pokúsila uniknúť smrti a rozhadla sa utekať. Kat ju však so sekerou v ruke doslova rozsekal zaživa. Niektorí tvrdili, že videli opakovane samotnú popravu, iní zase to, že sa im zjavil tieň sekery na stene.

Ďalšia zosnulá duša, o ktorej sa často hovorí, je postava Anny Boleynovej. Bola popravená za cudzoložstvo a velezradu po tom, čo potratila nasledovníka trónu. Dodnes sa vraj jej postava bez hlavy v okovách a dobových šatách premáva na ceste z Kráľovninho domu do kaplnky sv. Petra.

Najobávanejším miestom londýnskeho Toweru, ktorému sa všetci vyhýbajú, je Soľná veža. Strážcovia pevnosti sa k nej v noci radšej ani nepribližujú po tom, čo bol v jej blízkosti jeden z nich za záhadných okolností uškrtený. Aj psy, o ktorých vieme, že citlivejšie vnímajú nadprirodzené javy, sa odmietajú k Soľnej veži čoby len priblížiť.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov