Zaujímavosti

Mayovia a Aztékovia: Dve vyspelé kultúry Strednej Ameriky (1. časť)

mayovia

videní: 4.2K

Mayovia a Aztékovia sú typickým príkladom vyspelých kultúr Strednej Ameriky. Sú to národy, ktoré sa vyvinuli už dávno pred tým, ako na americký kontinent dorazili dobyvatelia z Európy.

Napriek tomu, že Mayovia boli starším národom, s Aztékmi mali mnoho spoločného a to predovšetkým z oblasti astronómie, náboženstva či obetných rituálov. Obe civilizácie stavali observatóriá, chrámy a pyramídy, ktoré používali na pozorovanie oblohy či povestné rituály. Pozrime sa spoločne trochu bližšie na tieto dve civilizácie a ich prieniky.

Mayská kultúra vyvrcholila v rokoch 900 a 1200. V tomto období sa vplyv Mayov rozšírili na celú Strednú Ameriku. Obchodovali dokonca s tak vzdialenými miestami, ako bolo napríklad Peru. Mali vyspelú architektúru, čo dokazujú stavby chrámov a pyramíd, ktoré nachádzame na Yukatánskom polostrove.

Pre Mayov mal obrovský význam čas a priestor. Používali veľmi zložitý mechanizmus označovania plynutia času – zostavili kalendár, v ktorom mal každý deň konkrétny názov určený na základe presného astronomického výpočtu. V súlade s postupom cyklu uctievali každý astronomický jav. Súčasťou náboženského a kozmologického presvedčenia Mayov boli rituálne ľudské obete. Považovali ich za obzvlášť nutné v čase zatmenia Slnka. Tieto obete a ich krv uctievali bohov. Keď sa úplne uzavrela séria všetkých kalendárnych dní, zahájilo sa nové usporiadanie a začal sa odvíjať do kalendára zabudovaný cyklus znovuzrodenia a regenerácie. Vždy keď k tomu došlo, mali nastať významné udalosti.

Existuje domnienka, že osud Mayov spečatilo sucho a choroby spoločne s vojnou. Od roku 1300 sa ich stavebné diela vyznačujú zhoršenou kvalitou. V dobe, keď Španieli na prahu 16 storočia dobyli Mexiko, mnoho mayských ruín, ktoré aj v dnešnej dobe môžeme navštíviť, už bolo poničených a opustených. Mayjovia boli na zostupe, keď okolité národy na vzostupe. Medzi nimi napríklad civilizácia Aztékov. Keď tento národ Španieli zazreli, zostali v úžase. Žili v krásnych mestách rozprestierajúcich sa okolo mohutných pyramíd a chrámových strediskách. V súvislosti s civilizáciou Aztékov sa dočítate ďalšie zaujímavé informácie v 2. časti článku Mayovia a Aztékovia.

Zdroj: cestovanie-dovolenka | topdesat

 

 

 

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov