TOP 10

TOP10: Vieš, ktorá obec je najmenšia na Slovensku?

obec

videní: 5.0K

Najväčšia vidiecka obec na Slovensku sú Smižany s počtom obyvateľov vyše 8 a pol tisíc. Ale rozmýšľal si niekedy, koľko obyvateľov má najmenšia slovenská obec? V dnešnom príspevku ti ukážeme TOP10 dediniek, ktoré majú tak málo obyvateľov, že je prekvapivé, že ešte existujú. Ak chceš zažiť skutočný dedinský život a malebnú krajinu, choď sa pozrieť do týchto 10 obcí.

10. Krokava

obec

Prvá zmienka o tejto obci je z roku 1427. Vtedy bolo v obci omnoho viac obyvateľov ľudí ako dnes. Obec obklopuje nedotknutá príroda Stolických vrchov. V Krokave to vyzerá, akoby zastal čas. Storočné domčeky sa prehýnajú pod ťarchou času. Dedinka mala v roku 2011 len 31 obyvateľov.

9. Regetovka

obec

Táto obec sa nachádza v okrese Bardejov a má len 31 obyvateľov. Pozitívne však je, že od roku 2001 tu pribudlo 17 obyvateľov. Na tejto obci je zaujímavé najmä jej okolie. V blízkosti nájdeš rašeliniská, lyžiarske stredisko aj krasovú jaskyňu, ktorá je taká úzka, že jaskyniari dokázali prebádať len prvých 20 metrov. Navyše je pri obci aj záhadné mesto duchov, o ktorom kolujú rôzne legendy.

8. Parihuzovce

obec

Miestni tejto obci nepovedia inak ako Paríž. Dedinka v sninskom okrese mala v roku 2017 len 27 obyvateľov. Majú tu napríklad lyžiarsky vlek, ktorý zabezpečuje aspoň aký-taký pohyb turistov. Okrem neho je v okolí naozaj krásna príroda. Ak chceš vidieť koniec sveta, toto je to pravé miesto.

7. Bystrá

obec

Na Slovensku existujú tri obce s týmto názvom. Najmenšia sa však nachádza v okrese Stropkov.Má len 25 obyvateľov. V blízkosti môžeš nájsť napríklad vojenský cintorín s hrobmi deviatich vojakov, ktorých identita je dodnes neznáma.

6. Poproč

obec

Obec Poproč v okrese Rimavská Sobota bola založená v roku 1413. Dnes má 24 obyvateľov. V 20. storočí sa táto dedina stala baníckou obcou, nakoľko jej obyvatelia sa venovali najmä ťažbe magnezitu. Okrem toho sa Poproč zapojila počas druhej svetovej vojny do SNP, čo pripomína aj pamätná tabuľa na obecnom úrade.

5. Belejovce

obec

Ide o obec v okrese Svidník, ktorá má 15 obyvateľov. Nad touto malebnou dedinkou sa nachádza drevená rozhľadňa, z ktorej môžeš vidieť rôzne pohoria. Napríklad Vihorlat, Poloniny, Slánske vrchy alebo aj Tatry.

4. Ondavka

obec

Táto obec v okrese Bardejov má 15 obyvateľov. Okrem toho má aj veľké problémy s vedením obce, keďže sa už viackrát stalo, že do obecného zastupiteľstva nemal kto kandidovať na starostu, a tak sa stalo, že niekedy starostu ani nemali. Tým sa obec stala daňovým rajom, keďže dane nebolo komu platiť :). Navyše sú obecný úrad a cintorín v exekúcii, takže je len otázkou času, kedy obec zanikne alebo sa pripojí k inej obci.

3. Havranec

obec

Je to dedinka v okrese Svidník s počtom obyvateľov 15 podľa sčítania z roku 2017. Nachádza sa tu napríklad vojenské pohrebisko s 12 hrobmi rakúsko-uhorských vojakov.

2. Šarbov

obec

Ide o obec v okrese Svidník s 12 obyvateľmi. Šarbov bol v rokoch 1712 – 1714 vyľudnený. Pre nepredstaviteľné vykorisťovanie a neznesiteľné feudálne podmienky sa obyvateľstvo (poddaní) zachránilo len útekom zo svojich domovov. V roku 1940 mala však táto dedina až 140 obyvateľov.

1. Príkra

obec

Príkra je malebná dedinka v okrese Svidník s počtom obyvateľov 7. Hustota obyvateľstva je 3/4 človeka na kilometer štvorcový. Obec má dokonca vlastné poštové smerovacie číslo a aj telefónnu predvoľbu. Najväčšou zaujímavosťou obce je nádherná drevená cerkev Svätého Michala Archanjela (titulná fotografia príspevku), ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou.

BONUS: Valaškovce

obec

Ide síce o vojenský obvod, avšak aj iné vojenské obvody (napríklad Lešť) majú svoj počet obyvateľov a keďže nepatria pod žiadnu inú obec, títo obyvatelia majú zrejme v dokladoch zapísaný práve tento vojenský obvod. Poloobec Valaškovce nemá síce starostu, ale má prednostu. A koľko má teda obyvateľov? Nula. Nachádza sa v okrese Humenné, má vlastné katastrálne územie a aj vlastný kód obce.

Zdroj:  Youtube | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov