Zaujímavosti

Močikovia: Prvá veľká civilizácia v Peru

Močikovia

videní: 2.2K

Boli to práve Močikovia, ktorí osídlili a vytvorili veľkú civilizáciu v Peru. Stalo sa tak ešte pred Inkami. Ich pôvod je neistý. Vieme však, že žili zhruba 1000 rokov a to od roku 100 pred Kristom do roku 900 nášho letopočtu. Nevieme dokonca ani to, či sa jednalo o pôvodných juhoameričanov, alebo je niečo pravdy v miestnych legendách. Poďme sa na to pozrieť spoločne trošku bližšie.

Legenda o vytvorenej veľkej civilizácii, ktorá vládla na území dnešného Peru ešte pred Inkami hovorí, že národ Močikov priplával do tejto oblasti pod vedením hrdinskej postavy známej ako Naymlpa. Tu však záhada nekončí, ale práve začína. Nie len pôvod tejto civilizácie je neznámy, rovnako je neznáme aj to, prečo a kam vlastne civilizácia zmizla.

Podľa jednej teórie je za všetkým veľká vojna. Podľa hrnčiarskych a iných artefaktov tomu nasvedčujú militaristické motívy. Na svoju dobu boli Močikovia vcelku progresívni ľudia a to predovšetkým na poli architektúry a inžinierstva. Ich rozsiahle a odolné stavby – niektoré z nich sa uchovali do dnes – boli postavené z nepálených tehál, ktoré vytvorili z blata a sušili na slnku.

Jedným z ich najpozoruhodnejších diel bolo vybudovanie Chan Chanu, najväčšieho mesta predkolumbovskej Ameriky. Väčšina ich stavieb slúžila náboženským a astronomickým účelom. Dve z najväčších zachovaných pyramíd nesú názov Huacas del Sol y de la Luna (Chrámy Slnka a Mesiaca). Močikovia – ako už vo všeobecnosti vieme – neboli jediný národ, ktorý pripisoval hviezdam či vesmíru obrovskú silu.

Močikovia prepracovali aj dokonalý systém zavlažovania. Dodnes ho využívajú miestni poľnohospodári. Vybudovali kilometre hlavných a vedľajších zavlažovacích kanálov, ktoré sa samospádom plnili vodou. Využili tak toky prameniace vysoko v Andách.

Vďaka tomu, že Močikovia a ich civilizácia nevyvinula písmo, nezachovali sa možnosti, vďaka ktorým by sme sa o nich samotných či o ich kultúre dozvedeli viac. Väčšinu poznatkov tak máme oklieštených len prostredníctvom artefaktov. Mnoho otázok tak zrejme navždy zostane nezodpovedaných.

Zdroj: topdesat | ipravda

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov