Zaujímavosti

Aztékovia a ich stratený bájny poklad, ktorý sa nikdy nenašiel

aztékovia

videní: 3.8K

Legenda o nepredstaviteľnom bohatstve Aztékov existuje od okamihu, odkedy bola na americkom kontinente objavená civilizácia. Už Španieli, ktorí priplávali z Kuby k pobrežiu Mexika, aby ho prebádali, mali v mysli pevne zakorenenú ideu hľadania pokladu a bohatstva, ktoré Aztékovia nahromadili.

Ťažko povedať, či bájny poklad Aztékov skutočne existoval. Možno sa jednalo len o stret rozdielnej škály hodnôt dvoch odlišných kultúr, ku ktorému v Strednej Amerike toho času došlo. Tamojší obyvatelia si zlato cenili pre jeho krásu a lesk, uctievali ho úplne iným spôsobom, ako to robili Európania. Aztékovia tak brali zlato ako iba ozdobu a umelecký predmet.

Keď Španieli priplávali do Mexika, doniesli so sebou opracované sklenené korálky. Tieto koralky miestni obyvatelia – ako neznámy produkt – s radosťou vymieňali za svoje zlato. Keď Španieli zistili, ako ľahko sa ku zlate môžu dostať, a aká malá hodnota prijme domorodcov k výmene za zlato, začali veriť, že tamojšia zem disponuje obrovským bohatstvom.

Do určitej roviny mali Európania pravdu. V tej dobe bolo tamojšie bohatstvo naozaj veľké, čo si uvedomili skoro po tom, čo sa začali zmocňovať nerastného bohatstva Ameriky. Netrvalo dlho a vznikla legenda o El Doráde, bájnom mieste zlata.

Keď kráľ Aztékov zistil, ako veľmi moreplavcom ide o zlato, zahrnul ich veľkými darmi. Mal za to, že tak ukojí ich nenásytnosť a oni následne odídu. Španieli však videli akurát tak to, že aztécka pohostinnosť pramení z veľkého bohatstva. Pevne dúfali, že po dobytí Tenochtitlanu získajú bohatstvo nevídaných rozmerov. Keď sa však zmocnili mesta, zistili, že bohatstvo je oveľa menšie, ako predpokladali. Následne začali ozbíjať miestne obyvateľstvo a nariadili, aby im miestni doniesli všetko zlato, ktorým disponujú.

Pokiaľ je legenda o Aztéckom zlate pravdivá, poklad sa stále nenašiel. Leží azda niekde v útrobách hôr? Alebo je niekde úplne inde? Jedno je však isté. Pri hĺbení metra v Mexiko City, narazili stavbári na Templo Major, pyramídu Tenochtitlanu. Je teda možné, že poklad Aztékov stále niekde čaká na svojho objaviteľa.

Zdroj: topdesat | ancient-origins

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov