Video

VIDEO: Potkany sú už v autoškole, učia sa šoférovať za odmenu


videní: 2.5K

Akokoľvek absurdne to znie, potkany sú oveľa múdrejšie, ako si väčšina z nás myslí. V novom experimente vedci postavili pre potkany malé autíčka z plastových nádob na potraviny.

A ich potkany sa naučili šoférovať. Aj keď to môže znieť ako úplne zbytočný výskum, vedci vďaka tomu zisťujú, ako naše naučené správanie ovplyvňuje naše mentálne schopnosti.

Vedci z University of Richmond vo Virgínii vytvorili experiment s cieľom otestovať, ako mozgové podmienky ovplyvňujú kognitívne funkcie. Podobné experimenty s použitím zvieracích subjektov boli zvyčajne schopné zachytiť iba malú časť kognitívnych schopností zvieraťa. Vedci však chceli vyskúšať, či sa potkany môžu naučiť zvládnuť aj zložitejšie úlohy, ako napríklad jazdiť na autíčku.

Na vyskúšanie teórie vedci postavili malé auto z priehľadnej plastovej nádoby s hliníkovou podlahou a malými kolieskami. Vytvorili tiež „volant“ z troch medených tyčí. Keď potkan stál na podlahe auta a držal sa mreží, spustil elektrický náboj, ktorý poháňal malé auto vpred.

Potkany boli schopné riadiť vozidlo tak, že sa dotýkali rôznych tyčí, čo ich rozpohybovalo rôznymi smermi. Vedci použili cereálie ako odmenu a vyškolili potkanov, aby zvládli jazdu svojím autom. Dokonca sa im podarilo naučiť ich jedlo zhromažďovať na štyroch miestach jazdnej arény. Išlo o obdĺžnikovú škatuľku s veľkosťou 4 štvorcové metre.

Naučili sa navigovať autíčko jedinečným spôsobom a zaoberali sa modelmi riadenia. Takto si museli zaslúžiť odmenu. Autorka štúdie Kelly Ambertová hovorí o tom, že ide o výnimočnú neuroplasticitu zvieraťa, ktoré je schopné reagovať na zmeny a prispôsobiť sa im.

Štúdia tiež ukázala, že záleží na tom, odkiaľ ktorý potkan pochádzal. Jedince, ktoré žili v zložitom stimulujúcom prostredí sa naučili šoférovať podstatne rýchlejšie ako tie, ktoré žili v monotónnom laboratórnom prostredí.

Potkanie auta

17 testovaných potkanov – 6 samíc a 11 samcov – sa naučilo šoférovať a zdá sa, že si to naozaj užili. Vedci to zistili meraním dvoch typov hormónov – kortikosterón, ktorý ukazuje stres, a dehydroepiandrosterón, ktorý pôsobí proti stresu. Hladina dehydroepiandrosterónu sa v priebehu riadenia autíčok u potkanov zvýšila.

Ľudia vykazujú rovnaký druh uvoľnenia stresu po úspešnom naučení sa novej zručnosti, ktorý nazývame sebavedomie. Ak použijú vedci realistickejšie a náročnejšie modely, výsledky môžu poskytnúť zmysluplnejšie údaje na preskúmanie neuropsychiatrických stavov, ako je Parkinsonova choroba. A môžu tiež otestovať účinky depresie na motiváciu.

 

Zdroj: allthatsinteresting topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov