Zaujímavosti

Prečo bolo vybudované Machu Picchu?


videní: 2.4K

Stratené mesto Inkov Machu Picchu je jedným z najúžasnejších, no stále najzáhadnejších kúskov architektúry, ktoré boli na našej planéte vybudované.

Prečo ale práve Machu Picchu? Nielenže je postavené komplikovanou metódou, navyše sa nachádza na úzkom horskom hrebeni a v zlomovej línii viac ako 2,4 kilometra nad morskou hladinou.

Machu Picchu, Zrúcanina, Hory, Pere, Inca

Postupom času sa ukazuje, že podmienky, v ktorých bolo mesto Machu Picchu vybudované, mu dopomohli k dnešnému prežitiu. Ale čo vlastne pritiahlo Inkov práve do takejto oblasti, ktorá zostala takmer nedotknutá ešte aj dnešným svetom?

Tým, že Inkovia stavali na týchto zlomových zónach medzi blokmi hornín v zemskej kôre, mali vopred vyriešených hneď niekoľko stavebných materiálov. Odlomený kameň bol úplne ideálnym. Odparovanie vody z vrcholov bolo veľmi dobrým zdrojom vody, pričom dážď a topiaci sa ľad odchádzal z oblasti bez rizika, že by mesto zaplavilo.

Hory, Starovekej, Architektúra, Medzník, Cestovný Ruch

Machu Picchu sa skladá z viac ako 200 samostatných štruktúr a pri svojom vzniku bolo obývané 1000 ľuďmi. Od roku 1983  je na zozname svetového dedičstva UNESCO. Vedcom ale stále máta hlavu poloha a schopnosti, ktoré Inkovia museli mať vyšperkované do detailov.

Kombináciou satelitných snímok, poľných meraní zo štyroch expedícií v rokoch 2001 až 2012 a geoarcheologickej analýzy sa ukázalo, že mesto bolo vybudované na zlomových čiarach rôznych dĺžok a veľkostí. Niektoré sú dlhé 110 kilometrov.

Pere, Hory, Machu, Picchu, Kameň, Starovekej, Scenérie

A Machu Picchu je postavené práve na miestach, kde sa geologické zlomy pretínajú. A dôvod je celkom logický. Na miestach zlomov je ešte viac nalomených hornín. Takže o stavebný materiál mali vystarané a vďaka lomu skaly nepotrebovali ani maltu, ktorá by to všetko držala pokope.

Podľa National Geographic sa tieto kamene stále hýbu (tancujú), a pri zemetrasení padajú na určité miesta. A takto sa podarilo Inkom udržať budovy pred zrútením po celé storočia.

Bloky kameňa v Ollantaytambo

Aj napriek tomu, že Andský svet je nehostinný k svojim návštevníkom, ľudský život je tu možný iba na niekoľkých miestach, kde voda preteká zlomami. Inkovia síce nevybudovali obrovské plantáže a mestá, ale všetko, čo sa vyprodukovalo na tomto mieste, im umožnilo výmenu s inými mestami, takže o rozmanitosť núdzu nemali.

 

Zdroj: allthatsinteresting topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov