Zaujímavosti

Ako sa dostať do formy aj po lete?

Ako sa dostať do formy aj po lete?

videní: 304

So septembrom prichádza náročnejšie obdobie roka. Nielen zlomom v počasí, ale aj psychicky – nástup do školy, nástup do zamestnania po dovolenke. Po lete je potrebné telo posilniť, doplniť vitamíny a pripraviť ho na jeseň. Ako sa dostať do formy aj po lete?

Naviac sme v lete vystavení pôsobeniu voľných radikálov – opaľovaním na slniečku, častejším grilovaním, alkoholom a je potrebné telo správne detoxikovať. Myslieť by sme mali aj na pleť a vlasy, ktoré dostali slnkom taktiež zabrať.

Naviac sme v lete vystavení pôsobeniu voľných radikálov – opaľovaním na slniečku, častejším grilovaním, alkoholom a je potrebné telo správne detoxikovať. Myslieť by sme mali aj na pleť a vlasy, ktoré dostali slnkom taktiež zabrať.

Jesenný jedálničiek

„Určite zaraďte do jesenného jedálnička viac vlákniny, vyčistí vám črevá, okrem toho je aj výživou pre črevné baktérie, kde vzniká nielen 70 % imunity tela, ale aj hormón serotonín, ktorý je dôležitý pre to, aby sme sa s nástupom jesenných stresov cítili čo najlepšie. Voľte hlavne sezónne ovocie, ako sú jablká, slivky, či kapusta. Využiť môžete tiež pickles alebo fermentovanú či kvasenú zeleninu,“ vraví  Bc. Petra Húsková, hlavná výživová poradkyňa NATURHOUSE pre SR. Tento spôsob úpravy zeleniny je ľudstvu známy už tisíce rokov a je zároveň jedným z najdôležitejších prvkov zdravej stravy. Obsahuje veľké množstvo minerálov a vitamínov, pôsobí pozitívne na črevnú mikroflóru, podporuje metabolizmus, posilňuje imunitu, a okrem iného dodáva telu energiu a zvyšuje odolnosť proti stresu.

Chudne sa aj na jeseň

Ak potrebujete po lete zhodiť prebytočné kilá z dovoleniek či grilovania, odľahčite jedálniček vo forme väčšieho množstva zeleniny a kvalitných bielkovín a nezabúdajte ani na správny pitný režim.

Zároveň si môžete pomôcť výťažkami z bylín a zeleniny, ktoré majú vďaka väčšej koncentrácii účinných látok silnejší účinok. Voliť môžete napríklad extrakty z čiernej bazy. Je to takmer čarovná bylinka, z ktorej sa dajú spracovať takmer všetky jej časti, (kôru a listy, ale nepoužívajte vnútorne). Nie nadarmo sa hovorí “pred bazou kľakni”. “Výpočet jej účinkov na zdravie je obrovský. Je výborná na trávenie, dokonca má mierne laxatívne účinky. Zároveň telo detoxikuje, je močopudná, ničí choroboplodné baktérie a pôsobí protizápalovo. Dá sa používať aj vo forme rôznych obkladov, napríklad pri kŕčových žilách či masírovaní bolestivých miest,“ uvádza poradkyňa Húsková.

TIP: Na naštartovanie môžete vyskúšať balíček Do formy po lete, kde nájdete nielen bylinky, ale aj správny jedálniček, veľa receptov a zaujímavostí.

 

ŠALÁT Z KYSLEJ KAPUSTY

Suroviny: 350 g kyslej kapusty, 1 jablko, 2 lyžice hrozienok, 1 lyžica oleja

Postup: Kyslú kapustu trochu našuchorte, prípadne pokrájajte. Jablko aj so šupkou nakrájajte na čo najdrobnejšie kocky a zamiešajte ich do kapusty. Vmiešajte olej. Ozdobte hrozienkami.

 

STREDOMORSKÁ KAPUSTNICA

Suroviny: 1 veľká cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 žltá a 1 červená paprika, 2-4 lyžice oleja, 250 g mrkvy, 3 stonky stonkového zeleru, 250 g zelených fazuliek, 500 g kapusty, 2 chilli papričky, po 1 vetvičke bazalky, tymianu a šalvie, 4 paradajky, 75 g vykôstkovaných čiernych olív, soľ, 2 lyžice balzamika

Suroviny na pastu: 200 g čiernych vykôstkovaných olív, 50 g konzervovaných kapár, 2 vetvičky tymianu, strúhaná kôra z 1 citróna, 1 lyžica olivového oleja

Postup: Cibuľu nakrájajte na osminky a spoločne s neošúpanými strúčikmi cesnaku ich sprudka opražte na oleji. Postupne pridajte nadrobno nakrájané papriky, mrkvu, zeler, zelené fazuľky. Každú surovinu vždy sprudka opražte cca 1 minútu, nakoniec pridajte nadrobno nakrájanú kapustu, okoreňte rozdrvenými chilli papričkami, zalejte 1 litrom vody a nechajte prejsť varom. Pridajte bylinky a polievku nechajte pod pokrievkou variť 5 minút, a to na veľmi miernom ohni. Potom odstráňte cesnak a bylinky, pridajte sparené, olúpané a nakrájané paradajky a vykôstkované olivy. Osoľte, dochuťte octom a nechajte 5 minút stáť. Medzitým pripravte olivovú pastu: olivy, kapary, tymian a citrónovú kôru rozmixujte a vymiešajte dohladka s olivovým olejom a hmotu osoľte a okoreňte. Lyžičku olivovej pasty potom pridajte do každej porcie polievky na tanieri.

Tip: V redukčnej fáze obmedzujte množstvo použitého oleja na 3 lyžice denne a množstvo pridaných olív.

 

TEKVICOVÉ KARI SO ZÁZVOROM

Ingrediencie: 1 tekvica hokaido, 1 menšÍ baklažán, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 1 plechovka krájaných paradajok, kúsok čerstvého zázvoru, 1 plechovka kokosového mlieka, 1 lyžica arašidového masla, 2 lyžičky kari, šťava z polovice limetky, hrsť nesolených arašidov, olivový olej, šalvia čerstvá alebo sušená, soľ, korenie

Postup: Tekvicu rozrežte na polovice a vydlabte dužinu. Nakrájajte na menšie kúsky a naskladajte ich vedľa seba do pekáča. Tekvicu pokvapkajte olivovým olejom, rozprestrite na ňu lístky šalvie, posypte hrubozrnnou soľou a pečte v rúre vyhriatej na 180 ° C asi 30 minút. Akonáhle je tekvica upečená, hoďte ju do mixéra a so šalviou ju rozmixujte na hladké pyré. V hlbokej panvici rozohrejte olivový olej. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, zázvor a restujte asi 3 minúty. Pridajte na kocky nakrájaný baklažán a opekajte ďalších 5 minút. K baklažánu vmiešajte nakrájané paradajky, kokosové mlieko, tekvicové pyré, arašidové maslo a kari. Všetky ingrediencie poriadne premiešajte a pod pokrievkou nechajte prebublávať asi 15 minút. Do kari nakoniec vmiešajte arašidy a ochuťte limetkovou šťavou, soľou a korením. Podávajte s celozrnnou basmati ryžou, červenou šošovicou alebo quinoou.

 

PEČENÝ KARFIOL S KURKUMOU

Ingrediencie: 1 karfiol, 1 polievková lyžica olivového oleja, 1 polievková lyžica kurkumy, štipka mletej rasce, soľ a korenie podľa chuti

Postup: Predhrejte rúru na 200 ° C. Karfiol rozdeľte na ružičky. Tie umiestnite do nádoby na pečenie a pridajte olej, kurkumu, rascu a soľ a zmiešajte dohromady. Nádobu zakryte alobalom, aby ste zabránili spáleniu ružičiek a pečte 35-40 minút. Potom odstráňte alobal a dopečte ďalších asi 15 minút.

Zdroj: Naturhouse | topdesat

b
Komentáre
Hore

Súbory cookie pomáhajú zlepšovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. viac info...

Súbory cookies sú malé textové súbory, ktoré sa umiestnia vo vašom počítači alebo zariadení pri návšteve našej webovej stránky. Tým, že používame súbory cookies nedochádza k porušovaniu zákona č. 122/2013 Z.z. o ochrane osobných údajov, nakoľko ich používaním nezhromažďujeme osobné údaje a ani ich neposkytujeme sprostredkovateľom resp. tretím stranám. Každý užívateľ prezeraním tejto našej webovej stránky súhlasí s ich používaním a ukladaním do svojho prehliadača. O tejto skutočnosti ste upozornený pri návšteve našej webovej stránky a svoj súhlas prejavujete ďalším prezeraním našej webovej stránky. Ak užívateľ nesúhlasí s používaním súborov cookies, našu webovú stránku nenavštevuje alebo súbory cookies aktívne vymažte alebo zablokujte. Ak dôjde k odmietnutiu používania cookies, našu stránku budete môcť naďalej navštíviť, avšak niektoré funkcie nemusia fungovať správne.

Súbory cookies sa ukladajú do počítača užívateľa, aby mu umožnili prístup k rôznym funkciám. Súbory cookies používame na zvýšenie efektivity Vašich návštev na našej webovej stránke. Súbory cookies používame na účely zapamätania predvolieb prehľadávania a to napríklad veľkosti textu, uprednostňovaného jazyka, predvolieb farieb atď. čo nám umožňuje jednoduchšie prechádzanie našou stránkou, a zhromažďovanie analytických informácií a to napríklad počtu návštevníkov na našej webovej stránke. Cookies nám umožňujú lepšie zhromažďovať informácie o používaní našej webovej stránky. V ich údajoch však v žiadnom prípade nezhromažďujeme vaše osobné údaje a informácie. Ukladá sa len jedinečný identifikátor relácie, ktorý nám umožňuje opätovne načítať profil a predvoľby užívateľa pri vašej ďalšej návšteve webovej stránky.

Na prevádzku našich webových stránok používame rôzne typy súborov cookie:
(a) súbory cookie relácie, ktoré sú dočasne uložené v počítači alebo zariadení počas relácie prehľadávania a po jej ukončení sa odstráni a
(b) trvalé súbory cookie, ktoré sa uchovávajú v počítači dlhší čas. Tieto trvalé súbory cookie môže užívateľ vymazať.

Reklama – Pomocou týchto súborov cookie môžeme dynamicky zobrazovať reklamy tretích strán na našich webových stránkach. Naše webové stránky tiež môžu obsahovať prvky, ktoré nastavujú súbory cookie za subjekty tretej strany, napr. tlačidlo „Like“ služby Facebook alebo tlačidlo „Tweet“ služby Twitter, či Google Plus a pod.

Ponuka prevažnej časti prehľadávačov obsahuje možnosti konfigurácie nastavení t.j. prehľadávač zvyčajne obsahuje možnosti ako napr. povolenie súborov cookie, prezeranie súborov cookie, zakázanie všetkých alebo vybratých súborov cookie atď. Ďalšie informácie o správe súborov cookies môžete nájsť na týchto adresách…

Zatvoriť