Zaujímavosti

Boj komunistov proti cirkvám, teda až na jednu jedinú, ktorú schvaľovali

boj komunistov

videní: 2.1K

Na svete existuje množstvo citátov klasikov marxizmu – leninizmu o náboženstve. Ale aj mnoho údajov o tom, ako kruto nakladal komunistický režim s cirkvou a veriacimi. Pozrime sa spoločne aspoň na jeden citát: „Náboženstvo je ópium ľudstva.“ Prípadov násilia voči cirkvi spomenieme niekoľko – hoci ich bolo nekonečné množstvo. Začal tak boj komunistov.

Komunistický režim rozvinul v Československu zúrivý útok voči cirkvám. Na druhej strane však do jednej z nich lákal. V roku 1950 sa rozhodli na Slovensku likvidovať gréckokatolícku cirkev. Oboch jej biskupov. Aj Gojdiča aj Hopka, hneď zatvorili. Zatkli aj viacerých kňazov. A vtedy, práve v tomto období sa stalo niečo neslýchané a nepochopiteľné. Všemocná a vševediaca strana nariadila veriacim a jej kňazom, aby prestúpili do pravoslávnej cirkvi. Na to pravoslávie, ktoré sa Lenin už od počiatkov svojej moci usiloval zlikvidovať. Na pravoslávie, ktorého popov prikázal nielen zatvárať, ale aj strieľať. Na pravoslávie, ktoré komunistický systém takmer 35 rokov zaťato prenasledoval.

Dejiny zamierili iným smerom. Prečo sa tak stalo? Nedajbože bola gréckokatolícka cirkev nebezpečnejšia ako pravoslávna? Možno aj áno. Veď bola riadená Vatikánom. Teda bola pod myšlienkovým prúdom západu. Na druhej strane pravoslávna v Sovietskom zväze pod prísnou kontrolou a prešpikovaná agentmi a donášačmi. Neohrozovala natoľko ľudovú demokraciu. Boli to chabé dôvody na to, čo nasledovalo.

Niekdajší gréckokatolícki kňazi sa modlili v pravoslávnom kostole, ale nebolo ich dosť. Režim dal vyškoliť nových. Prikázal aj učiteľom organizovaným v komunistickej strane, aby sa preškolili. Príkaz je príkaz. Kostoly však zívali prázdnotou. Nariadili teda učiteľom, poštárom, pracovníkom miestnych národných výborov chodiť na svätú liturgiu. Účasť žiakov – samozrejme – povinná. Popi boli prípustní a podporovaní.

Nevedno, kto by v boji o dušu veriaceho zvíťazil, keby nebola nastúpila pražská jar. A spolu s ňou aj dožadovanie sa práv. Aj práva slobodne vyznávať svoje náboženstvo. Gréckokatolíci sa dožadovali prinavrátenia svojich božích stánkov. Východné Slovensko vzbĺklo ťažkými náboženskými konfliktami.

Zdroj: topdesat | swncdn

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov