Zaujímavosti

Odpoveď na otázku: Prečo nenávidíme? (Why We Hate?)

hate

videní: 2.3K

Dokumentárny program Prečo nenávidíme (Why we hate) z dielne Stevena Spielberga, skúma jednu z najzákladnejších ľudských emócií. Na základe špičkových vedeckých výskumov a skutočných príbehov z celého sveta tvorcovia seriálu hľadajú odpovede na otázky ako: Odkiaľ sa berie nenávisť?

Ako sa šíri? alebo Ako môžeme obmedziť jej ničivú silu?

Prečo nenávidíme (Why we hate) je pútavá dokumentárne série, za ktorej vznikom stojí režisér Steven Spielberg. Námet v ňom zrel takmer desať rokov, inšpiroval ho k nemu jeho vlastný film Schindlerov zoznam, po ktorého natočení sa snažil pochopiť, kde sa berie ľudská nenávisť. Následne sa spojil s dokumentaristom a producentom Alexom Gibneym a s generálnym riaditeľom Discovery Communications Davidom Zaslavem a vznikol tak šesťdielny seriál, ktorého premiérový diel môžete sledovať 13. októbra od 22 hodín na Discovery Channel.

Na základe osobných výpovedí, historických poznatkov a prelomových výskumov v oblasti psychológie, biológie a neurovedy sledujú jednotlivé diely evolučné základy nenávisti a jej silného vplyvu na jednotlivca a sociálne skupiny v celej histórii ľudstva. Tvorcovia seriálu pritom odhaľujú odlišné aspekty tejto univerzálnej emócie a jej časté devastujúce následky. Autori však nechceli ponúknuť len smutný a pochmúrny obraz našej spoločnosti, preto sa snažili prísť aj s riešením. Tomu je zasvätený najmä posledný diel série.

hate

Riot Police Fight Angry Mob. This stock image has a horizontal composition.

Kde sa berie nenávisť?

Podľa režisérky seriálu Why we hate Geeta Gandbhir si v sebe základy pre vznik nenávisti z historického hľadiska nesieme už niekedy z doby kamennej. Naše mozgy boli v tej dobe naprogramované na hľadanie hrozieb všade okolo nás. Vtedy boli ľudia zvyknutí žiť v skupinách, z ktorých každú tvorilo maximálne 150-200 ľudí, čokoľvek mimo tejto skupiny bolo považované za nebezpečenstvo.

“A toto v sebe máme dodnes – stotožňujeme sa s jednou skupinou a ostatné považujeme za nebezpečné. A odtiaľ pochádzajú – veľmi zjednodušene – korene našej nenávisti. ”

Jedným z fascinujúcich príkladov tribalismu je šport. Naša potreba patriť k skupine je neuveriteľne silná, a práve v tejto oblasti sa to prejavuje najviac. Šport je niečo, čo často presahuje rasu, triedu, ekonomiku. Ak sa však ľudia stotožnia so športovým tímom, potom sú schopní dopúšťať sa trestných činov.

Prečo nenávidíme? Why we hate?

Schopnosť nenávidieť v sebe máme zakódovanú od narodenia. Podľa Patricie Sellersové, odborníčky, ktorá sa na seriáli podieľala, sú ľudia ako jediní žijúci tvorovia schopní lásky, pričom ako lásku definujeme schopnosť spolupracovať, zakladať rodiny, podporovať sa a starať sa o seba navzájom. Bohužiaľ, okolo nás existuje veľa vecí, nástrojov a taktík pre šírenie nenávisti. Veľmi často sme manipulovaní – vodcami, médiami, inou skupinou, inými členmi v našej vlastnej skupine, náboženstvom… Manipulovať môžeme aj my sami, ak vnímame inú osobu alebo skupinu ako hrozbu. Dobrou správou je, že to, kým sa staneme, ovplyvňuje vo veľkej miere naše okolie a spoločnosť, v ktorej žijeme. Podľa tvorcov seriálu sa teda môžeme vedome vzdelávať a meniť svoje správanie.

“Úlohou našej globálnej komunity je, aby sme o problémoch hovorili a aby sme zasiahli, ak to bude nutné. Za celou sériou Why we hate stojí myšlienka, že čím väčšie panuje povedomie o veciach, ktoré vedú k hromadnému ničeniu, tým skôr môžeme urobiť niečo pre to, aby sa tomu zabránilo,” hovorí Geeta Gandbhirová.

Tvorcovia relácie počas natáčania precestovali veľkú časť sveta. Navštívili napríklad Rwandu alebo utečenecký tábor Rohingyov v Bangladéši. Ďalšími z tém sú napríklad nenávisť šírená prostredníctvom médií alebo sociálnych sietí. Internet nám poskytuje akúsi formu ochrany. Je to miesto, kde môžeme povedať, čo chceme, a preto je náročné viesť zmysluplný dialóg. K podnecovaniu násilia môžu povzbudzovať tiež sociálne siete, ktoré združujú používateľov do skupín, v ktorých  odmietame každého, kto je iný ako my.

hate

Young excited females walking on the city street, laughing and hugging

Jedným z príkladov využitia sociálnych médií pre spáchanie genocídy je situácia v Mjanmarsku. Extrémni budhistickí mnísi šírili na sociálnych médiách falošné správy, čo viedlo k násiliu, pretože im ľudia verili. Na svete bohužiaľ existujú miesta, kde sú sociálne siete, ako je Facebook, považované za zdroj relevantných správ, a to je nesmierne nebezpečné.

Tvorcovia seriálu Why we hate veria, že sa ich dielo dostane k čo najširšiemu publiku a bude využívané ako nástroj na vzdelávanie. Podľa režisérky je existencia sveta bez nenávisti možná, avšak za predpokladu, že spoločne vytvoríme podmienky pre zastavenie jej ďalšieho šírenia. Cieľom autorov je ukázať ľuďom cestu k prekonaniu nenávisti a dať svetu nádej.

“Ľudia, ktorí sú pri moci, by mali ísť príkladom. Nemyslím si, že by bolo možné nenávisť eliminovať úplne, ale určite je možné zaviesť určité opatrenia, aby sme zabránili najhoršiemu. Keď máte záhradu, tiež v nej rastie burina, ktorú musíte občas odstrániť. Ak chceme žiť v krásnej, kultivovanej spoločnosti, v ktorej existuje spravodlivosť a mier pre všetkých, musíme byť voči nenávisti neustále ostražití, “dodáva Geeta.

Zdroj: Discovery topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov