Zaujímavosti

Berlínsky múr: Múr, ktorý delil nielen Berlín ale i Európu

berlínsky múr

videní: 2.7K

Neočakávane ho postavili, ešte neočakávanejšie padol. Múry a ploty sa budujú na ochranu. Na ochranu pred útočníkmi, nepovolanými hosťami či pred divou zverou. Nič však neplatí pre múr, ktorý jedného augustového dňa v roku 1961 začali na údiv celého sveta budovať v strede Berlína – Berlínsky múr.

Dá sa povedať, že východonemeckí pohlavári sa rozhodli pre jeho stavbu zo zúfalstva. Obyvateľstvo východného Nemecka húfne utekalo do západnej časti krajiny, kde bola životná úroveň nepomerne vyššia a kde kvitla sloboda.

Až do tohto augustového dňa ušli z východného do západného Nemecka tri milióny ľudí. Väčšinou utekali cez Berlín, pretože inde bola hranica strážená. To teda bola riadna hanba pre krajinu. Nielen hanba. Ale aj ťažká strata, pretože utekali predovšetkým vzdelaní ľudia, odborníci a vedci. A tak sa východonemeckí predstavitelia rozhodli, že bude „menšou“ hanbou postaviť cez Berlín múr.

Na konci roku 1989 sa komunistický systém v Európe ocital v rozvalinách. Nechvejne odolával iba východonemecký. Ešte pevne zvieral v rukách metajúcu sa obeť. Ľady sa však už – či chceli, či nie – začali lámať. Deviateho novembra, večer, vystúpil pred novinárov na tlačovke vysoký funkcionár Guenter Schabowski a oznamoval, aké opatrenia prijala vláda na upokojenie celej situácie. Zmienil aj to, že rokovali aj o zrušení cestovných obmedzení. Neuveriteľné. Veď východonemeckých obyvateľov 28 rokov držali ako opice v klietke. Verejnosť len mávla rukou, iste to budú len prázdne slová.

Taliansky novinár Riccardo Ehrman sa opýtal: „Kedy to začne platiť?“ Schabowskeho otázka prekvapila a vyviedla ho z miery. Zakoktal sa a povedal: „Pokiaľ viem, vstupuje to do platnosti… teda okamžite, bezodkladne.“ Rozhodla tak vláda, alebo to bol len preklep v reči Schabowskeho? Televízni diváci a poslucháči neverili, čo sa vlastne deje. O niekoľko hodín neskôr sa húfy ľudí pobralo pred múr. Stráž nevedela, ako postupovať. Nedostali žiadne rozkazy. Mali strieľať? Veď pri nich boli húfy ľudí. Masy sa zväčšovali a zväčšovali.

Po 20 rokoch vyšlo najavo, že otázka talianskeho novinára nebola náhodná. Podsunul mu ju vysoký stranícky funkcionár. Jeho telefonát zvrtol dejiny.

Zdroj: topdesat | marketwatch

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov