Zaujímavosti

NASA ukázala novú krásnu animáciu čiernej diery

NASA

videní: 2.4K

Nová animácia vytvorená NASA pomáha prezentovať vzťah medzi gravitáciou, časom a priestorom. A aj pre nás smrteľníkov je predstava čiernej diery o čosi jasnejšia.

Vedci z Goddard Space Flight Center NASA v Greenbelte v Marylande vytvorili novú animáciu čiernej diery a jej okolitého disku. Animácia je založená na rádiových obrazoch čiernej diery v jadre galaxie M87, ktorú urobil Telescope Event Horizon.

„Simulácie a filmy ako sú tieto, nám skutočne pomáhajú predstaviť si, čo si Einstein myslel, keď povedal, že gravitácia deformuje štruktúru priestoru a času,“ hovorí Jeremy Schnittman, Ph.D., astrofyzik NASA, ktorý tieto nádherné obrázky generoval pomocou vlastného softvéru.

Schnittmanova práca nám ukazuje, ako obrovská gravitácia okolo čiernej diery skresľuje spôsob, akým vnímame jej okolie. Táto štruktúra je v skutočnosti vlastne disk. Tento rastúci disk je relatívne tenká hmota plynu, ktorý sa vlieva do čiernej diery; vidíme to v konkrétnom tvare uvedenom vyššie, pretože gravitácia ohýba svetlo okolo čiernej diery. Je to dosť podobné ohnutiu obrazu disku.

Plyn v narastajúcich diskoch je veľmi horúci (prostredníctvom kombinácie trenia a kompresie), takže vyžaruje v rôznych častiach elektromagnetického spektra. Ľudia okolo najmladších hviezd žiaria infračerveným žiarením, ale disk v tejto animácii svieti röntgenovými lúčmi , pretože má veľa energie. Zvlňuje sa a tečie, keď sa magnetické pole pohybuje po svojom objeme. Takto sa na disku vytvoria jasnejšie a stmievateľnejšie pásma.

„Až donedávna sa tieto vizualizácie obmedzovali iba na našu fantáziu a počítačové programy,“ hovorí Schnittman. “Nikdy som si nemyslel, že bude možné vidieť skutočnú čiernu dieru.”

Tenká línia svetla, ktorá zdanlivo tvorí obrys čiernej diery, je jej „fotónový prsteň“. Skutočne sa pozeráte na spodnú stranu disku, jeho obraz sa k nám ohromil gravitačným ťahom. To, čo vidíme,  je fotónový prsteň zložený z niekoľkých vrstiev, ktoré rastú postupne slabšie a stmievateľnejšie – ide o svetlo, ktoré bolo niekoľkokrát ohnuté okolo čiernej diery predtým, ako uniklo, ako to naše teleskopy zachytili. Schnittmanov model používa sférickú čiernu dieru, takže fotónový prsteň vyzerá rovnako zo všetkých uhlov.

 

Zdroj: zmescience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov