Zaujímavosti

Ako Američania oslobodzovali prvý koncentračný tábor

koncentračný tábor

videní: 2.5K

Keď Američania oslobodzovali prvý koncentračný tábor, ostali zhrození. Všade naokolo boli mŕtvoly vychudnutých ľudí. Generál Dwight Eisenhower, najvyšší veliteľ spojeneckých síl, sa povracal.

Obyvatelia mestečka Weimar – slávneho najmä preto, že bolo kolískou velikánov svetovej kultúry, medzi inými aj pre Goetheho, boli pobúrení. Rozčuľovali sa: „Také niečo nám povedia americkí vojaci!“ V neďalekom koncentračnom tábore Buchenwald, ktorý oslobodzovali, údajne ležia tisícky povraždených ľudí. To, že sa tam koncentračný tábor nachádza ľudia vedeli. Bol založený úradmi už v roku 1937. Väzni pracovali v kameňolome, ale výdatne pomáhali aj na stavbách v blízkom okolí. To, že s nimi údajne nedôstojne zaobchádzali či ich vraždili, bolo neprípustné. Američania nástojili: „Nech sa Weimarčania prídu pozrieť do Buchenwaldu.“

Koncentračný tábor ležal v zalesnenej oblasti, asi 10 kilometrov od mesta. Obyvatelia sa v jeden aprílový deň vybrali – v roku 1945 – do Buchenwaldu, aby sa na vlastné oči presvedčili, čo sa tam „údajne“ malo diať. Skupiny ľudí tvorili celé zástupy, cestou im bolo veselo, smiali sa a zabávali. Keď prišli do tábora, nemohli uveriť vlastným očiam. Ustupujúce nemecké vojská už nestíhali povraždených ani spáliť, ani pochovať. Ležali tam nahí, zúbožení, celí vychudnutí. Celé kopy bezduchých tiel. Hrôza, ktorú obyvatelia uvideli, nenechala ani jedno oko suché.

Ako to v minulosti povedal Goethe? „Šľachetný buď, človek, milosrdný a dobrý.“ Kdeže sa toto posolstvo podelo? Veď ho tu nechal Schiller, Bach aj Liszt. Nacistický systém rozvinul vraždenie v koncentračných táboroch do neskutočných rozmerov. A je až absurdné, v akej hlbokej konšpirácii ho vykonával.

Morgen, sudca Zbraní SS (ozbrojené sily SS), neskôr vypovedal o tajnom zabíjaní v Buchenwalde: „Bolo to v podstate veľmi jednoduché. Príslušných väzňov bez udania dôvodu vyvolali a tí sa potom mali hlásiť pri bráne koncentračného tábora. Nebolo na tom nič nápadné, pretože každú hodinu vyvážali väzňov na výsluch, na transport do iných táborov, na práce. Týchto väzňov, bez toho, aby si to ostatní všimli, odviedli do takzvanej temnice veliteľstva mimo tábor.“ Tam ich vraždili. Niekedy použitím injekcie, inokedy výstrelom, väčšiu skupinu kosili guľometom. V Buchenwalde zavraždili nacisti takmer 60 000 ľudí.

Zdroj: topdesat | ipravda

 

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov