II. svetová vojna

Nápadná podobnosť socialistov v Rusku a Hitlerovej NSDAP

nsdap

videní: 3.1K

Hitlerová NSDAP sa nápadne podobala na socialistov v Rusku, ktorí v krajine spravili obrovskú revolúciu.

Muž, ktorý to za štyri roky prvej svetovej vojny dotiahol na slobodníka a aj predtým bol len bezvýznamným človiečikom či skôr skrachovancom, za krátko po návrate z vojny sa ocitol na schôdzke akejsi bezvýznamnej robotníckej strany. Zarečnil si. A to tak horlivo, že prítomných uviedol do vytrženia a prekvapil aj sám seba. Stal sa členom tejto strany a zmenil aj jej názov na Národnosocialistická nemecká robotnícka strana (NSDAP). Komunistom ukradol v názve nielen prívlastok „socialistická“, ale za krátko aj farbu zástavy. Zvolil si červenú s hákovým krížom uprostred. Sovietsku červenú zástavu zas zdobil kosák a kladivo.

Hitler si za svoj cieľ stanovil zrušenie súkromného vlastníctva pôdy, zákaz jej predaja, robotnícku kontrolu nad továrňami, ale ako sa píše v jej stanovách z roku 1920 – aj „zoštátnenie všetkých (dosiaľ) vzniknutých trustov (podnikov)“ či „zrušenie bezprácnych ziskov…“ Cítite podobnosť s programom boľševikov v Rusku? Hitler sa rád hlásil aj k 1. máju, k sviatku, ktorý si sovietski pracujúci užívali už roky a ktorý sa nemeckí pracujúci už roky márne usilovali uzákoniť. Hitler tak urobil v roku 1933, hneď ako sa ujal moci.

Hoci sa boľševická revolúcia nazýva Veľká októbrová (socialistická), uskutočnila sa v novembri, presnejšie siedmeho novembra. Vtedy sa neveľká skupina chopila moci. Aj v Nemecku vypukla socialistická revolúcia v novembri. Ôsmeho novembra 1923 vtrhol Hitler so svojimi ozbrojencami do pivovaru v Mníchove, vyskočil na stôl, vystrelil z revolvera a vyhlásil, že práve vypukla revolúcia. Vládna moc sa však postavila na odpor. Nasledovala krátka prestrelka, v ktorej padlo 16 ozbrojencov a 3 policajti. Hitler putoval do väzenia.

Obidve ideológie boli príťažlivé. Nacizmus pozdvihol sebavedomie národa, ktorý utrpel porážku v prvej svetovej vojne. Komunizmus sa zasa dovolával práv najchudobnejších, najvykorisťovanejších. Obidve ríše však vyrastali cez mŕtvoly. Jedni vraždili v mene triedy, druhí v mene rasy. V jednej ríši boli gulagy, v druhej koncentračné tábory…

Zdroj: topdesat | wikipedia

 

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov