Zaujímavosti

Theodor Morell: Osobný lekár Adolfa Hitlera, ktorého mnohí považovali za šarlatána

theodor morell

videní: 3.7K

Na sklonku vojny sa Hitlerov zdravotný stav rapídne zhoršoval. Značnou mierou sa o to zaslúžil jeho osobný lekár menom Theodor Morell. Nadčloveka Hitlera sužovali všelijaké choroby. Viac ako obyčajného človeka. Bol v opatere viacerých lekárov, isté zdroje hovoria o počte 6. Hitler však s nimi nebol spokojný. Osobným lekárom vodcu sa tak stal Theodor Morell.

Akí sú to lekári, keď nadčloveka nevedia zbaviť ani bolesti žalúdka? Ani plynatosti. Ba dokonca bolesť žalúdka sa stupňovala a plynatosť sa stávala chronickou. Po každom jedle vraj musel Hitler opustiť stôl a uvoľniť množstvo plynu. Dvorný fotograf menom Heinrich Hoffmann však Hitlerovi odporučil svojho lekára Morella. Theodor Morell vyštudoval gynekológiu a urológiu a svoju lekársku dráhu odštartoval ako lodný lekár. Po prvej svetovej vojne liečil predovšetkým kožné a pohlavné choroby. Používal netradičné spôsoby liečby, ktoré zaberali. Tým si získal zámožnú klientelu v Berlíne a širokom okolí. Hitler bral Morella ako svoju poslednú nádej. Za vyliečenie mu sľúbil krásny dom.

Morellove metódy, ako sme už spomenuli, boli v skutku netradičné. Namiešaval hocijaké injekcie. O ich zložení síce nehovoril, ale odborníci vtedy, ale najmä po vojne, odhadli, čo obsahovali. Bola to zmes kofeínu a pervitínu. Morell vyše 9 rokov podával nemeckému kancelárovi amfetamíny, barbituráty a opiáty. K jeho zázračným liekom patril aj kokaín. Z tej zmesky lekári krútili hlavou. Hitler musel denne brať 16 antiplynových tabliet, užíval bežné vitamíny i sulfonamidy na potlačenie častých bakteriálnych infekcií. Občas aj látky na povzbudenie potencie. Dokopy bral asi 80 liekov.

Lekári z Hitlerovho okolia upozorňovali na Morellovu liečbu. Teda predovšetkým na jej škodlivosť a jej vedľajšie účinky. Niektorí sa domnievali, že chce vodcu zavraždiť. Iní označovali jeho metódy ako metódy vhodné vo zverolekárstve. Hitler však na Morella nedal dopustiť. Ostatných lekárov nazýval šarlatánmi. Morell si vyslúžil vilu a aj značné zárobky, keďže Hitler nariadil odvšivaviť vojsko prípravkom, ktorý vyvinul práve Morell.

Zdroj: topdesat | spirit

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov