Filmtoro.sk

TOP 10 road movie, podobných filmu Zelená kniha

TOP 10 road movie, podobných filmu Zelená kniha

videní: 2.0K

Oscarová Zelená kniha už dorazila aj do slovenských kín, takže sme sa pri tejto príležitosti rozhodli upozorniť vás na týchto top 10 road movie. Nech sa páči.

10) Mexická jazda

Fantastická letná road-movie od geniálneho Alfonsa Cuaróna má skrátka všetko. Sympatické postavy, perfektných hercov, humor, ale aj nefalšované emócie. Režisér nám vyrozprával realistický príbeh o ceste k dospelosti, ktorý má v závere melancholickú príchuť, hoci drvivá väčšina filmu sa nesie v uvoľnenej atmosfére. Niekomu by snáď mohla prekážať určitá sexuálna otvorenosť, ale treba uznať (pokiaľ nie ste prehnane prudérni), že to do príbehu výborne zapadá.

9) Príbeh Alvina Straighta

David Lynch sa do povedomia divákov zapísal skôr temnými, surreálne ladenými filmami. Príbeh Alvina Straighta však nemôže byť od jeho ostatnej tvorby odlišnejší. A je sympatické vidieť, že Lynch dôkladne zvláda aj takýto, na prvý pohľad obyčajný film zo života. Pozornému divákovi pritom neujde, že svoje trademarky si režisér ponechal aj v tomto prípade. Skutočnými udalosťami inšpirovanému filmu samozrejme dominuje brilantný Richard Farnsworth v hlavnej úlohe.

8) Bezstarostná jazda

Kultová záležitosť a základný kameň Nového Hollywoodu. Dennisovi Hopperovi (réžia a jedna z hlavných úloh) sa podarilo vytvoriť dokonalý prototyp takzvaného generačného filmu. Aj napriek svojmu jednoduchému príbehu je Bezstarostná jazda hlavne svedectvom o dobe búrlivých 60. rokov, ohromnej túžbe po slobode, vzbure proti konvenciám a spoločnosti. Dodnes ide o famózny film, ktorý má potenciál oslovovať ďalšie a ďalšie generácie divákov.

7) Jízda

Vynikajúca česká road-movie je učebnicovým feel good filmom. Dostane vás svojou nádherne podmanivou letnou atmosférou, uvoľnenými hereckými výkonmi a príjemným humorom. V závere potom nechýbajú ani emócie. Nemenej legendárny je aj soundtrack od kapely Buty (ich frontman Radek Pastrňák hrá vo filme jednu z hlavných úloh). Jízda je skrátka famózna a právom ide o kultové dielo modernej českej kinematografie.

6) Little Miss Sunshine

Výborná dramédia od režisérskej dvojice Jonathan Dayton a Valerie Faris to dotiahla až do oscarovej súťaže a odniesla si aj dve sošky (pre najlepšieho vedľajšieho herca a pôvodný scenár). Little Miss Sunshine je skvele obsadená a svižne napísaná road-movie, ktorá boduje hlavne sympatickými postavami a humorom. Nechýba jej aj nápaditosť a solídne režijné uchopenie. Priaznivci skvelých road-movie by si tento film v žiadnom prípade nemali nechať ujsť.

5) American Honey

Andrea Arnold rozhodne patrí k pozoruhodným režisérkam na súčasnej nezávislej scéna. Dokázala to už svojimi dielami ako Fish Tank či Búrlivé výšiny. American Honey je jej zatiaľ posledným filmom a určite stojí za pozornosť. Ide totiž o uvoľnenú a fajn road-movie, ktorej nechýba spontánnosť, poriadna dávka nefalšovanej slobody a autenticity. Niekomu snáď môže prekážať dĺžka (163 minút), ale pokiaľ sa na štýl Arnold naladíte, tak vám film ubehne šialene rýchlo.

4) Bokovka

Aj z témy, ako kríza stredného veku sa dá vykresať úsmevná a úprimná road-movie, ktorá vás poriadne pozitívne nabije. Hlavný podiel na tom nesie samozrejme výborný scenár a perfektní Paul Giamatti a Thomas Haden Church v hlavných úlohách, ktorých skvele dopĺňajú Virginia Madsen a Sandra Oh. Church a Madsen si dokonca za svoje výkony odniesli nominácie na Oscara. Celkovo sa ich filmu ušlo päť a premenil jednu (najlepší adaptovaný scenár).

Zaujíma ťa, čo sa nachádza na prvých priečkach? Dozvieš sa to na tomto linku. 

Tento článok vznikol v spolupráci s portálom zabývajúcim sa streamovacími službami a legálnym obsahom na internete Filmtoro.sk

Ak ťa zaujíma aktuálne dianie na platformách ako je Netflix, HBO, Prime Video a mnoho ďalších, sleduj našu facebookovú stránku, kde nájdeš tie najčerstvejšie novinky zo sveta streamovacích služieb.

Zdroj: topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov