II. svetová vojna

Keď vysokopostavení Francúzi kolaborovali s nepriateľským Nemeckom

francúzi

videní: 3.4K

Počas okupácie Francúzska Nemcami počas druhej svetovej vojny, sa asi ani nemožno čudovať, že mnoho Francúzov Nemcov nenávidelo. Francúzi však mali viacero dôvodov, prečo Nemcov nenávidieť. Ani maršal Pétain ich nemal v láske a predsa sa podvolil. Za druhej svetovej vojny sa to prejavilo v extrémnej podobe.

Francúzi v období druhej svetovej vojny nenávideli Nemcov. Predovšetkým pre to, že ich okupovali. Mnohí Francúzi sa ocitli v zajatí, mnohých zase odvliekli v zajatí na práce do ríše. Spolu ich tam bolo asi štyri a pol milióna. Francúzi sa pochopiteľne stavali na odpor. Ako to už v takom období býva – organizovali partizánske skupiny, prepadávali nemecké jednotky. Výdatne pomohli aj spojencom pri vylodení v Normandii. Partizáni, ku ktorým patril aj Slovák menom Ondrej Bubniak, dostali za úlohu zdržať pancierovú SS divíziu Das Reich aspoň na sedem dní. Bola to nesmierne náročná a mimoriadne dôležitá úloha. Podarilo sa im ju nakoniec zdržať až desať dní.

Na otázku, či boli Francúzi v boji proti okupantom jednotní, odpovedáme nie. Nemci, ktorí tak nesmierne pokorili národnú hrdosť Francúzov, si našli mnohých sympatizantov. A to aj na najvyšších miestach. Napríklad taký maršal Pétain, národný hrdina z obdobia prvej svetovej vojny, prijal funkciu predsedu vlády sužovaného Francúzska. Spočiatku dúfal, že sa mu podarí zlepšiť celkovú situáciu. Onedlho však plnil diktát z Berlína.

Pod Pétainovým vedením sa gestapáci i kolaboranti dopúšťali brutálnych represálií, popravovali rukojemníkov, deportovali politických väzňov, vyvážali Židov či vraždili príslušníkov odboja. Po vojne súd odsúdil Pétaina na trest smrti. A nebol sám, ktorý slúžil nepriateľovi.

Aj Joseph Darnand patril medzi hrdinov obdobia prvej svetovej vojny. Bol však – podľa dostupných prameňov – starý fašista, čo Hitlerovi imponovalo. Až natoľko, že z neho urobil ministra vnútra. Jeho hlavnou úlohou bolo likvidovať odboj. V rámci tejto organizácie, ktorá niesla názov Francúzka milícia, pôsobilo asi tridsaťtisíc mladých a dobre vycvičených mužov. Tribunál spravodlivosti odsúdil Darnanda na smrť.

Zdroj: amazonaws | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov