Zaujímavosti

Prečo sedíme slonom na chrbtoch? Tu je niekoľko dôvodov, prečo na túto „zábavu“ radšej zabudnite

Prečo sedíme slonom na chrbtoch? Tu je niekoľko dôvodov, prečo na túto „zábavu“ radšej zabudnite

videní: 1.9K

Pre mnohých turistov je jazda na slonovi jednou z pôsobivých atrakcií, hlavne v ázijských krajinách. Romantika na chrbte, nádherný výhľad a veľa skvelých fotografií, ktorými sa môžete chváliť rodine. Ale nie každý, kto skúma obrázky z dovolenky, venuje pozornosť samotnému slonovi.

Toto zviera žije každý deň v agónii. A to všetko kvôli tomu, aby si ľudia mohli odškrtnúť políčko vo svojom cestovnom zozname. Po prečítaní tohto článku zrejme na fotografie zo slonom budete pozerať úplne inak.

  • Ázijské slony sú ohrozeným druhom. Cestovný ruch a súvisiace „zárobkové“ činnosti iba prispievajú k ich vyhynutiu.

  • Väzňami zábavy sa stávajú už 6 mesiacov staré slony, ktoré pytliaci kradnú ich matkám vo voľnej prírode. Počas únosov sa často vyrábajú pasce – špeciálne jamy, do ktorých vystrašené zvieratá padajú rad radom. Lovci niekedy svoju obeť napadnú a zviažu ju. Bohužiaľ, matky, ktoré sa snažia svoje deti ochrániť, sú zabité medzi prvými.

  • Aby sa slon stal poslušným a nechal na sebe jazdiť turistov, „vodiči“ týchto slonov sa uchyľujú k obludnému rituálu zvanému fajana. Slon je pritom imobilizovaný špeciálnou klietkou, bití palicami a kovovými háčikmi, kde je hladný a smädný niekoľko dní. Takto mučené zviera spraví čokoľvek a splní akýkoľvek príkaz, len aby takému zachádzaniu znova predišlo.

  • Napriek svojej monumentálnej veľkosti majú tieto zvieratá veľmi slabý chrbát, ktorý nie je určený na prepravu ľudí. Slonom sa stane porucha miechy neodvratnou. Sedadlo, ktoré je najčastejšie pripevnené lanami, vytvára rany na koži, cez ktoré sa im neustále dostavajú infekcie. Pridajte k tomu krvavé nohy kvôli nekonečnému prechádzaniu a viete, že to majú spočítané.

  • Neustále mučenie a šikanovanie niekedy vedú k tomu, že slony po nejakom čase na ľudí zaútočia. Hrozí to ich vodcom ale aj bežným turistom a takmer každý takýto incident končí tragicky pre obe strany. Kto je ale v tomto prípade väčšou obeťou?

  • Možno ste už počuli alebo videli na vlastné oči slona, ktorý sa „vtipne“ kýval zo strany na stranu. Nie, nerobí to zo srandy. Je to dôsledok ťažkej psychologickej traumy. Slony sú spoločenské zvieratá a potrebujú stálu interakciu so svojim vlastným druhom. Ak sú toho zbavení, odvádzajú pozornosť týmto spôsobom.

  • V zajatí žijúce slony sa chovajú v malých prístreškoch, ktoré sú najčastejšie vybavené betónovou podlahou. Navyše sú tam pripútané, takže záťaž na už tak vyčerpané nohy stúpa.

  • Slonom v zajatí je poskytnúť dobrú výživu a plnohodnotnú veterinárnu starostlivosť veľmi náročné. Mnoho zvierat jednoducho nemôže tolerovať neustále vyčerpanie a choroby a tak uhynie oveľa skôr, ako jeho slobodní príbuzní.

  • Ak máte radi slony, existuje menej škodlivý spôsob, ako ich spoznať zblízka. A existuje veľmi veľa miest, ktoré Vám s tým pomôžu. Napríklad fond ochrany ázijských slonov Zlatého trojuholníka organizuje zaujímavé výlety do sveta týchto inteligentných zvierat. Môžete ich kŕmiť, zaplávať si s nimi či dokonca robiť jogu.

Tak čo, zmenili ste názor po prečítaní tohto článku?

Zdroj: Adme topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov