Zaujímavosti

Voda: 4 mýty, ktorým si doteraz veril, no nie sú pravdivé

voda

videní: 2.3K

Ako raz povedal Derek Zoolander – Voda je podstatou života. Či už si to pripustíme, alebo nie, voda tvorí neodlučiteľnú časť nášho bytia. Naše telá sú zo 60% tvorené vodou a hrá dôležitú úlohu pri riadnom fungovaní človeka. Štatistiky však bokom, existuje niekoľko mýtov o tejto životodarnej tekutine, ktorým často veríme aj keď nie sú pravdivé. 

1. Musíš vypiť 8 pohárov vody denne

Toto najznámejšie, ale smiešne pravidlo je v nás zakorenené od detstva. Na túto teóriu však neexistuje dostatok dôkazov.

Pravdou je, že tvoje telo skutočne potrebuje možno aj viac ako 8 pohárov alebo menej ako 8 pohárov. Neexistuje žiadne stanovené magické číslo a množstvo sa mení každý deň v závislosti od tvojej výšky, hmotnosti, teploty okolia, každodenných aktivít a aj podľa tvojho jedálnička.

Tak ako vieš, koľko vody by si mal denne vypiť? Pred všetkými týmito vedeckými teóriami sa ľudia spoliehali na pekne vyladený a spoľahlivý mechanizmus, aby sa uistili, že dostanú do svojho tela dostatok vody. Nazýva sa to smäd, a možno si o tom už počul. Ak piješ dosť, aby si uhasil svoj smäd, malo by to postačovať.

voda

2. Ak pociťuješ smäd, si už dehydrovaný

Je to pravda. Smäd sa zvyčajne spúšťa znížením obsahu vody v tele. Ale nie je to tak strašné, ako to vyzerá.

Normálne hladiny smädu sa zvyčajne vyskytujú pri 2 až 4% straty vody v tele. Pokiaľ nemáš problémy s obličkami, je táto strata prípustná a smäd funguje ako dokonalý sprievodca, ktorý ti oznamuje, kedy si potrebuješ dať pohár H2O.

Dehydratácia sa stáva problémom, keď prekročíš hranicu 5-8% straty telesnej vody. V tejto fáze by si však pociťoval závraty a únavu – oveľa závažnejšie symptómy než mierne suché ústa.

voda

3. Nápoje pre športovcov sú najlepšou možnosťou po cvičení

Športové nápoje sú plné elektrolytov (iónov soli), ktoré pomáhajú tvojmu telu nahradiť tie, ktoré si stratil pri potení. Tieto elektrolyty sú dôležité pre funkciu nervovej sústavy a okrem iného pomáhajú udržiavať hladiny pH v krvi. Ale značka Gatorade? Tá je už menej dôležitá. Dobrý marketing sa môže pokúsiť presvedčiť ťa o niečom inom, ale takéto nápoje sú naozaj potrebné iba vtedy, keď si cvičil tvrdo a dlho. Dokonca aj pivo je lepšou voľbou. A najlepšou je voda 😉

voda

4. Voda vyplaví toxíny z tela

Nie naozaj. Existuje populárna mylná predstava, že pitie veľkého množstva vody pomôže čarovne očistiť tvoje vnútornosti od hriechov minulého víkendu.

Pitie dostatočného množstva vody zaručuje, že metabolizmus tvojho tela funguje správne. Jeho súčasťou je prirodzený proces detoxikácie, ktorý tvoja pečeň a obličky vykonávajú. Tie fungujú dobre, pokiaľ dostanú dostatok H2O. Akýkoľvek nadmerný prívod vody ti nepomôže. V skutočnosti, pitie príliš veľkého množstva vody môže zabrániť tvojmu detoxikačnému procesu, aby prebiehal správne. Znižuje koncentráciu soli v krvi, čo môže poškodiť obličky a pečeň a zabrániť ich normálnemu fungovaniu.

Zdroj: vitals.lifehacker | pixabay  | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov