Zaujímavosti

Osvienčim a Cyklon B: Smrť pod sprchami

osvienčim

videní: 4.3K

Nositeľ Nobelovej ceny za chémiu Fritz Haber, ktorý žil v rokoch 1868 až 1934, bol pôvodcom Cyklonu B, ktorým nacisti vraždili v koncentračných táboroch. Cyklon B svoje uplatnenie našiel aj v koncentračnom tábore Osvienčim. On sám musel z Nemecka ujsť, aby sa nestal jeho obeťou.

Väzňov často nahnali z vagónov rovno pod sprchy. Povedali im „Ponáhľajte sa, aby vám nevychladol obed.“ Alebo „Ponáhľajte sa, aby vám nevychladol čaj“. Následne im pustili plyn. Mŕtvoly povyťahovali iní väzni, ktorých za krátko čakal rovnaký osud. Okrem vyťahovania mŕtvol museli roztriediť šatstvo a poumývať priestory od krvi. Poumývať, pretože nasledovala pod „sprchy“ ďalšia skupina. Osvienčim tak pripravil množstvo ľudí o ich životy.

Nacisti precenili svoje sily. Židov, ale aj iných, ktorých nesmierne nenávideli, nestačili vyhubiť samopalmi a guľometmi. Nestačili na to ani nervy vojakov. Keď sa Himmler, najvyšší veliteľ katov prvýkrát zúčastnil popráv, zbledol, zapotácal sa a takmer sa neudržal na nohách. Doma ho dávali dokopy. V Osvienčime však náhodne prišli na to, že na masové vraždenie môžu použiť kryštalickú látku s názvom Cyklon B. Pôvodne slúžila v koncentrákoch na dezinfekciu proti všiam a týfu. Prvý pokus s touto látkou sa vykonal na sovietskych zajatcoch dňa 3. septembra 1941, a padlo mu za obeť 600 ľudí.

Cyklon B vynašiel vynikajúci nemecký vedec Fritz Haber. Za prvej svetovej vojny vytvoril otravné bojové plyny a neváhal ich aj použiť. Dokonca sa sám osobne prizeral na fronte, keď prvýkrát použili chlór. Nebol proti používaniu plynu. „Smrť je smrť a je jedno, čím bola spôsobená.“ Iný názor však mala jeho žena, ktorá sa na protest proti jeho konaniu zastrelila jeho pištoľou. Stalo sa tak na večierku, kde sa oslavovalo prvé použitie bojového plynu.

Haber bol nositeľom Nobelovej ceny za syntetizovanie amoniaku, suroviny, ktorá sa používa na výrobu hnojív a výbušnín. Po prvej svetovej vojne sa zaoberal výskumom Cyklonu B. Nacisti ju zdokonalili a použili na masové vraždenie. V Osvienčime za 20 minút umieralo v dvoch oddelených komorách zároveň dvetisíc väzňov.

Fritz Haber bol Žid. V roku 1933 ušiel pred fašistami z Nemecka a za krátko skonal na infarkt. Mnoho členov Haberovej rodiny zahynulo v koncentračných táboroch.

Zdroj: topdesat | independent

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov