Zaujímavosti

Mitrochinov archív odhalil zákulisie Kremľa

Mitrochinov archív odhalil zákulisie Kremľa

videní: 2.3K

Dôstojník bezpečnosti roky zbieral najtajnejšie dokumenty a schovával ich v kufroch v pivnici na chate. Potom ich prepašoval na Západ. Mitrochinov archív ukazuje, ako Sovietsky zväz vnímal zvyšok sveta.

Tajné služby sú hlboko zakonšpirované. Členov viažu k mlčanlivosti až do ich smrti. Najtajnejšou z tajných služieb, bol bez pochyby Výbor štátnej bezpečnosti – KGB v Sovietskom zväze. Sídlo sa nachádzalo v Moskve, na Lubianke a odtiaľ bol rozšírený naprieč celým svetom ako chápadlá chobotnice. Vynášal niekto informácie vonku? Hoci jedno-dve slovká? Okamžite dostal guľku, povraz či bol rovno hodený do kremačnej pece. Vždy keď sa zmenili vedúce osobnosti v čele Sovietskeho zväzu, mnoho príslušníkov KGB pre „istotu“ zlikvidovali. Výbor mal čo utajovať – atentáty, sabotáže, vraždy, štátne prevraty, vojenské konflikty. Bol zakomponovaný snáď všade.

Napriek tomu sa našiel muž, ktorému sa podarilo odtajniť najtajnejšie archívy najtajnejšej tajnej služby. Jeho meno bolo Vasilij Mitrochin (podľa všetkého aj toto meno je krycím). Bol dôstojníkom KGB. Takmer 30 rokov pracoval v archíve zahraničného oddelenia. Videl do zákulisia politiky Kremľa ako málokto. Rovnako videl aj hrôzy, ktoré Kremeľ napáchal. Opisoval dokumenty s nálepkou prísne tajné. Zapisoval si informácie o rôznych operáciách, agentoch či donášačoch. Celých 12 rokov si ich zapisoval a vynášal. Ani si nevieme predstaviť, pod akým rizikom toto všetko robil. Guľka, povraz či kremačná pec sa mohla stať osudným aj jemu. Ak by ho totižto odhalili, systém by sa mu pomstil ešte aj na potomkoch do siedmeho kolena.

Plukovník Mitrochin ukrýval dokumenty v kufroch v pivnici na chate. Na jeseň roku 1992 sa na Litve spojil s britskou výzvednou službou, ktorá ho spolu s jeho manželkou a archívom prepašovala do Londýna. MI5 študovala spisy. Zatvárala špiónov. Vedela o nich všetko.

Keď spracované záznamy pod názvom Mitrochinov archív vyšli aj knižne, aj verejnosť sa dozvedela, akou hrozbou boli kremeľskí pohlavári pre svet.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov