II. svetová vojna

Mal Stalin skutočne na svedomí až 60 miliónov životov?

stalin

videní: 4.1K

Po tom, ako Stalin zomrel, upadol do nemilosti. Bez pochýb sa o to zaslúžil aj Alexander Solženycin. Po rokoch však čiastočne očistili jeho meno. Mnohí ho milujú.

Alexander Solženycin, ktorý s hrôzostrašnou dôkladnosťou zmapoval Stalinove zločiny, tvrdošijne opakuje číslo 60 miliónov. A to vtedy, keď spomína počet jeho obetí. V koľkých percentách je tento údaj pravdivý? Ak spočítame obete občianskej vojny, hladomorov, násilnej kolektivizácie, obdobia predvojnových čistiek, straty v druhej svetovej vojne vyvolanej dvoma diktátormi, obete povojnových čistiek a presunov celých národov, tak toto číslo azda ani nie je prehnané. Mal tak Stalin aj v skutočnosti na svedomí až 60 miliónov životov?

Stalin stvoril nielen krajinu koncentrákov, ale aj biediacu krajinu. Krajinu, ktorá bola biediacou nielen pred vojnou, ale aj po víťaznej vojne. Ako píše historik a znalec pomerov Viktor Suvorov? „V dôsledku veľkého víťazstva klesol Sovietsky zväz na úroveň najzaostalejších krajín sveta a v konečnom dôsledku sa napokon zrútil a rozsypal.“

Napriek týmto udalostiam, láska k Stalinovi pretrvávala aj po roku 1989, keď sa v období „glasnosti“ otvorene písalo a hovorilo o jeho zločinoch. Vtedy mu až neuveriteľných 12% sovietskych obyvateľov prejavilo dôveru. No a v ostatnom období, láska k nemu čoraz viac rastie a bujnie. Pozrime sa na anketu z roku 2012. V rebríčku popularity sa Stalin dostal dokonca na prvé miesto. Označili ho za najobľúbenejšiu postavu ruskej histórie. Ale čo zločiny, ktoré preukázateľne napáchal? Vraj to nie on, to niekto iný. Alebo tiež „Taká bola doba!“

Stalin sa dostal do učebníc priam ako hrdina. Predstaviteľ petrohradských komunistov Sergej Malinkovič požiadal ruskú pravoslávnu cirkev, aby Stalina vyhlásila za svätého. Vraj „zjednotil ruské krajiny, porazil nepriateľov vlasti, vytvoril sociálne minimum, bol hrdinom a otcom ľudu“. Tu len pripomíname, že to žiada od cirkvi, ktorú Stalin úpenlivo likvidoval.

Dnes takmer polovica Rusov tvrdí, že sovietska minulosť a najmä stalinizmus „mali pozitívny vplyv na morálku moderných Rusov“. A približne polovica je presvedčená, že aj „pozitívny vplyv na rozvoj ruskej kultúry“.

Zdroj: novinky | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov