II. svetová vojna

Ako si Sovieti vychovali vlastných vrahov

sovieti

videní: 3.6K

Po prvej svetovej vojne sa predovšetkým dve krajiny ocitli v beznádejnej situácii: Nemecko a Sovietsky zväz. Nikto s nimi nechcel mať nič spoločné. Žiadne rokovania, žiadny obchod. Obe krajiny boli rozvrátené a obe mali obrovské dlhy. Ako odhadujete správne, začali sa priateliť. Svet sa k nim otočil chrbtom a tak si vzájomne začali pomáhať. Sovieti poskytli nemeckým vojakom napríklad cvičiská. Vychovali si tak vlastných vrahov.

Po tom, ako sa Sovieti s Nemcami začali priateliť už v roku 1922 podpísali zmluvu a spolupracovali takmer 20 rokov. Aj vo vojenskej oblasti. A to bez ohľadu na ideológie, ktoré si boli doslova protichodnými. Nemecko sa stalo najvýznamnejším ekonomickým obchodným partnerom Sovietskeho zväzu.

Podľa Versailskej zmluvy z roku 1919 Nemecko mohlo mať len minimálnu armádu, nesmelo mať letectvo ani tanky. A Hitler, ktorý sa predieral k moci, chcel tak neskutočne vojnu. O rozširovaní životného priestoru písal už v roku 1924 v knihe Mein Kampf. Keď sa dostal k moci a stal sa kancelárom, nebolo porady, kde by nespomínal vojenské ťaženia. Vyplýva to zo životopisu o Hitlerovi, ktorý napísal nemecký autor Hans Bernd Gisevius.

Sovietski štátnici boli gavaliéri. Nech sa páči, v Lipecku na juhu Ruska máme leteckú základňu, môže sa stať spoločnou. Tam sa spoločne môžeme zacvičovať. Podobnú základňu poskytli v Tomsku tankistom a v Riazani chemickým vojskám. Pravdaže to nebolo zadarmo. Nemci poskytovali techniku.

Vrchol bratstva medzi týmito krajinami nastal v roku 1939, keď podpísali pakt o neútočení. V Moskve si však v ten augustový deň v skutočnosti Nemecko a Sovietsky zväz rozdelili Európu. Svet až o niečo neskôr.

Nemeckí letci i tankisti sa dobre zacvičili v Sovietskom zväze. Zdokonalili sa počas občianskej vojny v Španielsku a v bojových ťaženiach v Poľsku či Francúzsku. Takto vycvičení Nemci mohli pri útoku na Sovietsky zväz v júni 1941 ukázať, čo vedia. Tankisti postupovali závratnou rýchlosťou. Dnes už vieme, že kvôli tomu, že Stalin očakával útok oveľa neskôr.

Zdroj: keranews | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov