II. svetová vojna

Priateľstvo medzi Sovietskym zväzom a Japonskom

priateľstvo

videní: 2.1K

Rusi a neskôr Sovietsky zväz sa v dejinách nie veľmi potľapkávali s Japoncami po pleci. No tesne pred veľkou vlasteneckou vojnou to bolo až príliš často. Aj zo strany cisára Hirohita to bolo len fingované priateľstvo.

Obaja žiarili šťastím – najvyšší sovietsky predstaviteľ Stalin i japonský minister zahraničia Jósuke Macuoka. Stalin až natoľko, že vzácneho hosťa prišiel vyprevadiť až na stanicu, čo sa stalo prvýkrát v histórii – dokazovali si tak obrovské priateľstvo. V noci kráľovsky hodovali, pripíjali na úspech, a asi aj viac, ako by sa patrilo. Macuoka len ledva stál na nohách a Stalin bol rozjarený ešte aj na stanici. Zazrel tam aj nemeckého vojenského atašé Hansa Krebsa: „My sme s vami priatelia!“ Zvolal Stalin, žoviálne ho potľapkal po pleci a dodal: „A priateľmi aj zostaneme.“

Toho dňa sa písal 13. apríl 1941. Bol dôvod oslavovať. Hoci ešte pred nedávnom – pred zhruba dvomi rokmi, sa Japonsko so Sovietskym zväzom stretlo na bojovom poli. A tu zrazu – zmluva o neútočení, v ktorej si bezhranične sľubovali aj neutralitu v prípade konfliktu s treťou stranou. Obaja mali teda krytý chrbát. Obe strany tušili zvrat. A zvrat prišiel. Prišiel v podobe rozviazania priateľstva dvoch diktatúr – Nemecka a Sovietskeho zväzu. Prišlo to už po dvoch mesiacoch od podpísania zmluvy. Nasledoval útok a už sa tanky valili.

Od času, kedy nemecké vojská vtrhli do Sovietskeho zväzu, uplynulo len niekoľko dní – presnejšie 11 – a v Tokiu sa zišla korunná rada pod vedením cisára Hirohita. Rokovalo sa o tom, ako postupovať v rýchlomeniacej sa situácii. Sovietsky zväz bol na kolenách a bola možnosť odkrojiť si časť územia. Veľké, ale aj obrovské. Korunná rada rokovala azda až 16 hodín a prišlo rozhodnutie. Rozhodla, že ich hlavným cieľom nie je Sovietsky zväz. Tŕňom v oku boli pre Japoncov Spojené štáty americké. Stáli totiž v ceste dobyvačnej vojny Japonska v Ázii.

Správa o rozhodnutí japonskej vlády sa dostala k Stalinovi. Ten následne mohol stiahnuť vojská z východu na západ. Dobre vystrojené a vyzbrojené vojská rozhodli o víťazstve v bitke pri Moskve.

Zdroj: sputnik | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov