II. svetová vojna

Hitler predbehol Stalina: Pôvodne mal s útokom začať Sovietsky zväz

Sovietsky zväz

videní: 3.6K

Na jar v roku 1941 hitlerovci sústredili na hraniciach so Sovietskym zväzom obrovskú vojenskú silu. Stalin dostal mnoho správ od diplomatov, ale i od svojich špiónov, že Nemci sa chystajú na útok. Stalin im neveril a Hitler tak napadol Sovietsky zväz.

Na zábave v pohraničnej dedinke dievčina vyplakávala vojakovi: „Čo bude, keď zajtra ráno Nemci prepadnú Sovietsky zväz?“ Na druhý deň, za včas rána – bolo to 22. júna 1941 – vyše tri milióny nemeckých vojakov vtrhlo do Sovietskeho zväzu. Už v prvým hodinách rýchlej vojny zničili 1900 sovietskych lietadiel, z toho asi 1500 na zemi. Už v prvých dňoch padlo do rúk nepriateľa tisíce tankov a diel, tisíce vagónov s muníciou a ženijným materiálom. Desaťtisíce, ba dokonca státisíce vojakov sa vzdalo.

Dievčina v pohraničnej dedinke vedela, že Nemci napadnú Sovietsky zväz. No Stalin to nevedel? A čo Stalin, ale celý vojenský štáb? Ani diplomati či špióni v zahraničí? Opak bol pravdou. Napríklad aj v Mitrochinovom archíve, ako sa nazýva dielo prebehnutého sovietskeho špióna, sa píše, že Stalin dostal azda sto výstrah o príprave hitlerovcov na útok. Neuveril im však.

Obrovský omyl Stalina? Vari človek, ktorý bol informovaný prostredníctvom diplomatov a špiónov z celého sveta bol taký hlúpy a nedôverčivý? Nepochopiteľné. Táto absurdita sa však vysvetlila až po mnohých desaťročiach, keď sa v Rusku začali odhaľovať skryté archívy. Stalin bol presvedčený, že Hitler zaútočí, ale nie v tom čase, keďže práve vtedy musel bojovať na niekoľkých frontoch. Nielen proti Veľkej Británii, ale aj proti pokorenej Európe, kde musel potláčať odpor. Hitler viedol aj nevypovedanú vojnu proti Spojeným štátom, ktoré poskytovali Churchillovi pomoc nevídaných rozmerov.

Stalin teda vedel, že Hitler zaútočí, netušil však, že v tom čase. Chcel ho dokonca predbehnúť a zaútočiť ako prvý. V najtajnejších moskovských archívoch doposiaľ objavili 5 mobilizačných plánov. Najvyššie velenie ich vypracovávalo od augusta 1940 až do mája 1941. Podľa Suvorovho názora predbehol Hitler Stalina asi o tri týždne.

Červená armáda nebola pripravená sa brániť. Bola vycvičená len na útok. Nepriateľ teda rozvrátil jednotku za jednotkou a získal techniku sústredenú za hranicami. Stalin údajne uvažoval nad podpisom potupného mieru s Hitlerom.

Zdroj: origo | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov