Tipy a triky

Útočné žraloky: Naozaj sa máme báť ísť k moru?

žraloky

videní: 3.5K

Poslednou dobou sa v médiách objavuje čoraz viac šokujúcich správ, kedy žraloky úročili na človeka. Po desivom napadnutí mladej dievčiny na Bahamách, ktorá bola doslova roztrhaná skupinou žralokov tigrích, pohrýzol v blízkosti bahamského ostrovčeku Great Guana Cay žraločí predátor turistu pri šnorchlovaní. Naviac milovanú prázdninovú destináciu, Chorvátsko, momentálne desí záznam nemeckého turistu, na ktorom v blízkosti Makarskej riviéry zachytil žraloka. Naozaj nám teraz hrozí nebezpečenstvo aj v európskych letoviskách a ako sa prípadnému žraločiemu ataku brániť?

Štatistiky hovoria jasne. Žraloky napádajú ľudí úplne zriedka. Každý rok je po celom svete hlásených okolo 80 nevyprovokovaných útokov, z ktorých smrteľných je asi 5-15. Pokiaľ už k napadnutiu človeka žralokom dôjde, majú ho s najväčšou pravdepodobnosťou na svedomí tri z viac ako 480 druhov – biely, tigrí a belavý.

Podľa Medzinárodného zoznamu žraločích útokov je najviac smrteľných napadnutí človeka žralokom zaznamenaných pri pobreží Západnej Austrálie, USA, Hawaia, Brazílie a Južnej Afriky, ktorá má nelichotivú bilanciu vysokého počtu žraločích útokov s 27% úmrtnosťou.

Za posledný mesiac žralok dvakrát zaútočil v blízkosti Bahám. Podľa denníka Daily Mail tu pri tom došlo za posledných desať rokov k iba piatim žraločím útokom, z ktorých tri boli smrteľné. Bahamy sa bohužiaľ stávajú vďaka výskytu rozmanitých druhov miestom tzv. žraločej turistiky. Ľudia sem cielene smerujú a lákajú tieto tvory do svojej tesnej blízkosti. Často si však neuvedomujú, čo sa môže stať.

Máme teda očakávať zvýšený počet podobných správ o ľudských obetiach zapríčinených týmito morskými dravcami alebo ide len zhodu náhod a nemáme sa čoho báť?

žraloky

Podľa uznávaného filmára Steva Lichtaga sa žraloky približujú bližšie k pobrežiu aj z dôvodu nedostatku potravy, kedy kvôli klimatickým zmenám vymierajú koraly a ryby. Vplyvom otepľovania planéty sa z Európy pomaly stávajú trópy, čo podľa tohto odborníka na žraloky povedie k tomu, že sa budú približovať bližšie k pobrežiu a hľadať tu potravu.

Hoci nám filmové trháky ukazujú opak, žraloky nie sú krvilačné predátory, ktoré sa vyžívajú v lovení koristi. Naopak, preferujú kusy, ktoré sú už zranené a nedokážu sa brániť. Z toho dôvodu zaútočí na plavcov alebo potápačov. Ich pohyby totiž pripomínajú zraneného tuleňa alebo korytnačku, čo sa žralokovi zdá ako veľmi ľahko dosiahnuteľná korisť. Budúcej ľudskej obete uškodí aj akákoľvek drobná odrenina alebo škrabnutie, lebo krv vycíti tento predátor až na 400 metrov, jeho zmyslové orgány totiž zachytia aj veľmi malú koncentráciu chemických látok.

žraloky

Keď už teda taká situácia nastane – a vy sa ocitnete v blízkosti papule, ktorá má až 5 radov hrôzostrašných zubov – odborníci radia dodržiavať tieto zásady:

  • Nesnažte sa odplávať. Čím viac sa budete hýbať, tým viac upútate žralokovu pozornosť. Stále platí ono múdre pravidlo, že najväčšiu šancu v „súboji“ žralok verzus človek má ten, kto bude predstierať mŕtveho.
  • Nespúšťajte ho z očí. Najväčšou chybou je otáčať sa k žralokovi chrbtom. Aj keď je to v danej situácii veľmi ťažká úloha, skúste zachovať pokoj a bez prehnaných pohybov sa snažte pomaly vydať na nenápadný ústup smerom k pevnine alebo člnu. Žralok totiž spravidla rýchlo zaútočí a potom počká, až obeť vykrváca. Potom sa po svoju korisť vráti. To je teda ideálny čas k pokusu o rýchlu záchranu.
  • Udrite ho. Ak ani jedna z hore uvedených možností nezabrala, ostáva vám prejsť do protiútoku. Veľkú rybu skúste silno tresnúť do ňufáku, oka alebo žiabier. Tento čin by ho mal na okamih vyviesť z rovnováhy a vám tak umožniť rýchly útek.

S najväčšou pravdepodobnosťou ale nikto, kto si prečíta tieto riadky, nebude musieť túto situáciu riešiť. Podľa štatistických údajov v USA, hrozí len jednému človeku z 264 milióna, že sa stane obeťou žraloka. Naopak sa tieto morské tvory stávajú stále viac obeťami bezdôvodného ľudského zabíjania. To dokazuje aj fakt, že na 1 zabitého človeka pripadá až 2 000 000 žralokov, ktoré usmrtili ľudia.

Príčinou ich hromadného zabíjania boli aj filmy typu Čeľuste, ktoré tieto veľké ryby zobrazili ako krvilačných ľudožrútov. Našťastie sa ale v súčasnosti nakrúca stále viac dokumentov zobrazujúcich žraloky reálne a založených na vedeckých štúdiách, ktoré jasne dokazujú, že žraloky úmyselne na plavcov ani potápačov neútočia, ale skôr si ich pomýlia s korisťou. Napríklad Žraločí týždeň (Shark Week), ktorý bude vysielaný na Discovery Channel od 29. júla do 4. augusta, sa pravidelne úspešne zasadzuje o ochranu týchto dôležitých členov potravinového reťazca.

Zdroj: Discovery | youtube topdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov