Zaujímavosti

Vladimir Iľjič Lenin: Muž posadnutý revolúciou

Vladimir Iľjič Lenin: Muž posadnutý revolúciou

videní: 3.9K

Súdruh Lenin nevychádzal z údivu. Taký rýchly nástup k moci? Veď všetko trvalo len 4 hodiny. Necelé štyri hodiny. A pritom ešte pár dní dozadu, on, muž posadnutý revolúciou v kúte strácal posledné zvyšky nádeje. Ešte nedávno sa domnieval, že sa jej už nedožije. Na Lenina sa však budúcnosť začala usmievať. Domnieval sa, že rovnako ľahko prebehne revolúcia aj v iných krajinách.

Po skončení prvej svetovej vojny bola revolúcia na dohľad aj v Nemecku. Všetko tomu nasvedčovalo. Nepokoje to potvrdzovali. A Lenin nepochyboval. Ešte začiatkom leta 1918 napísal: „Vedecká predpoveď je fakt.“ Asi to však nebol až taký nespochybniteľný fakt, lebo svetová vojna sa nemenila na svetovú proletársku. Lenina úprimne hnevalo, že ľudstvo sa neženenie naproti revolúcii. Ľudstvo – podľa údajov prameňov – nejde dostatočne rýchlo za svetlom revolúcie.

V roku 1920 sa Lenin oboril na H. G. Wellsa, ostrého kritika buržoáznej spoločnosti, pre jeho návštevy v Kremli: „Prečo sa v Anglicku ešte nezačala revolúcia? Prečo nezvrhnete kapitalistické zriadenie a nepustíte sa do výstavby komunistického štátu? Na čo čakáte?

A nádej prišla. Svitla ešte v roku 1920. Rozhorela sa vojna medzi sovietskym Ruskom a Poľskom, ktoré sa chcelo osamostatniť z vplyvu. Gardy červenej armády stáli už pred bránami Varšavy. V salónnom vlaku, ktorý sa pomaly – ale isto – posúval za vojskami k Varšave, viezli sa budúci „gubernátori“ červeného Poľska. Vtedy Lenin poslal Stalinovi telegram: „Zinoviev, Bucharin i ja si osobne myslíme, že je na čase podnietiť revolúciu v Taliansku. Podľa môjho názoru, aby k tomu mohlo dôjsť, musí byť sovietivizované Maďarsko a možno aj české krajiny a Rumunsko.“ Poľská armáda však nečakane zaútočila. Červená armáda utrpela katastrofálnu porážku a kremeľskí vládcovia boli prinútení podpísať v októbri 1920 prímerie.

A to sa v týchto časoch Červená armáda chystala aj na prechod cez Poľsko do Nemecka a sústredila svoje sily na západnom fronte. Poskytnúť pomoc nemeckým proletárskym bratom však už nestihla. Nemecko tvrdo potlačilo revolúciu.

Lenin za krátko umrel. Jeho vidina však pretrvala počas celej existencie Sovietskeho zväzu.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov