Zaujímavosti

Jules Verne: Zrod vedecko-fantastického románu

Jules Verne

videní: 1.9K

„Váš rukopis som si prečítal,“ povedal vydavateľ nádejnému literátovi, „žiaľ…“ Predtým, ako zaznela táto veta, sa literát pokúšal uplatniť v divadle. V spolupráci s Alexandrom Dumasom bol autorom veselohry Zlomené steblá, ďalej spoluautorom operety Žmurky, veselého ale plytkého príbehu. Tí, čo majú vo svetovej literatúre prehľad, pravdepodobne už vedia, že hovoríme o velikánovi menom Jules Verne.

Jules Verne žil v rokoch 1828 až 1905. Pokúšal sa preraziť ako autor divadelných hier, ale viac mu učarovala veda. Rozhodol sa napísať vedecký román, no nikde mu ho nechceli vydať.

Okrem veľdiel, ktoré sme spomenuli v úvode, Verne v počiatkoch publikoval poviedky a články, a to predovšetkým z histórie. Rozhodol sa – napriek počiatočným neúspechom – že sa bude živiť písaním. Nedarilo sa mu a tak sa rozhodol prijať miesto tajomníka v divadle, neskôr sa stal burzovým tajomníkom. Napriek pracovným úspechom ho jeho profesia nenapĺňala. Videl sa v literatúre.

Jedného dňa sa Verne rozhodol, že napíše fiktívny príbeh – let balónom, a to na základe najnovších a overených údajov o vzduchoplavbe. História sa opakovala, vydavateľ rukopis odmietol. Aj druhý, aj tretí … aj desiaty. Verne po skúsenostiach už ani nečakal, a po slovách ako „žiaľ…“ vstal, náhlivo vzal rukopis a odišiel.

Pierre-Jules Hetzel nadobudol povesť priebojného francúzskeho vydavateľa. Obklopil sa mnohými významnými a neskôr významnými spisovateľmi, kritikmi či výtvarníkmi. Chystal sa založiť zábavný a poučný magazín pre mládež. A práve v tomto čase narazil na Verna a jeho dielo. Len ho bolo potrebné ešte upraviť. Od základu.

Pôvodná verzia Vernovho rukopisu Päť týždňov v balóne sa nezachovala. Znalci teda nemôžu zhodnotiť, o aké presné dielo sa jedná. Pravdepodobne nešlo o román, ale skôr populárne napísaná príručka o lete balónom. Nakladateľ pochopil, že týmto dielom sa do literatúry dostáva nesmierne vďačná a príťažlivá oblasť, veda, a vo Vernovi cítil obrovský potenciál spisovateľa. Dal Vernovi vzácne rady a dielo sa prepracovalo.

Po týždňoch tvrdej práce má Hetzel na stole presne také dielo, aké si vysníval. Verne je to, čo Hetzel hľadal. Verne dostal ponuku s kráľovským honorárom, v ktorom sa zaviazal, že napíše 2 podobné romány ročne. Zrodil sa vedecko-fantastický román.

Zdroj: pravda | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov