Zaujímavosti

Szomorú vasárnap: Nevinná pieseň alebo hymna samovrahov?

Szomorú vasárnap: Nevinná pieseň alebo hymna samovrahov?

videní: 5.0K

V časoch, keď fašizmus naberal na sile, zrodila sa pieseň plná smútku – Szomorú vasárnap (v preklade Pochmúrna nedeľa). Ťažko povedať, čo bolo smutnejšie – či hudba, či slová. Dodnes sa tiahne svetom v podaní rôznych špičkových spevákov.

Pred vojnou sa dvom majiteľom elegantnej a vyhľadávanej reštaurácie v Budapešti – krásnej Ilone a jej priateľovi Lászlovi – vcelku darilo. Reštauráciu s vyberanými jedlami a skvelými nápojmi navštevovala bohatá klientela, medzi nimi aj k moci nastupujúca nacistická honorácia.

Jedného dňa sa v reštaurácii objavil pianista Rezsõ Seress a ponúkol svoje služby. Melancholický mladík s uhrančivým pohľadom bol – skutočne – vynikajúcim muzikantom. László sa ho rozhodol prijať. Ak by však vedel, že sa bezhranične Rezsõ zamiluje do krásnej Ilony, pravdepodobne by konal inak. Osudy týchto troch ľudí sa zvrtli. Nástupom fašizmu sa zvrtávali viac a viac.

Výrazom pocitov troch ľudí a v podstate aj celej krajiny sa stala pieseň, ktorú zložil Rezsõ, údajne kvôli tomu, aby povzniesol národné cítenie. Naše konanie však občas vyznie úplne inak, ako sme predpokladali. Aj tento príbeh je toho príkladom.

Už samotný názov piesne so sebou prináša pochmúrnu atmosféru. Rezsõ jej dal názov Smutná nedeľa. Prvé strofy znejú nasledovne:

Čakal som ťa, milá, v nedeľu celý deň,
Odkázala si mi, milý môj, neprídem.
Zvädlo na oltári sto červených ruží,
Tisíc sĺz žiadalo, či ťa to nemrzí.

Ak sa podobne smutné slová spoja so smutnou melódiou, účinok je ohromujúci. Ohromujúco tragický. Smutná nedeľa sa stala hymnou samovrahov. Po jej vypočutí si nejeden Maďar siahol na život. A nielen v domovskom Maďarsku, ale aj v zahraničí. Podľa údajov, ktoré sa uvádzajú, za prvé dva mesiace si vyžiadala 160 obetí.

Smutná nedeľa prerazila aj vo svete. Vo Francúzsku či v Amerike vyvolala vlnu samovrážd. Film spred niekoľkých rokov, ktorý je venovaný propagonistom tohto príbehu poskytuje zábery, ako sa v Spojených štátoch amerických vrhajú samovrahovia v autách do rieky s gramofónom, v ktorom hrá práve táto skladba. Obeťou sa napokon stal aj jej autor a jeho milenka. Seress ako 69 ročný vyskočil z okna.

Skladbu po vojne prísne zakázali.  Nesmela sa hrať v kaviarňach, rozhlase či nočných kluboch.

Zdroj: YouTube | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov