Zaujímavosti

Prečo mačky tak milujú krabice?

Prečo mačky tak milujú krabice?

videní: 5.9K

Majitelia týchto domácich miláčikov to dobre poznajú – nakúpite im všelijaké možné hračky, preliezačky, škrabadlá a neviem čo ešte, ale nakoniec sa mačka aj tak zamiluje do tej ošetilej krabice, ktorú ste si priniesli z nákupom.

Milovníci zvierat už niekoľko storočí diskutujú o tom, či sú múdrejšie psy alebo mačky. Pes je šťastný vždy a mačka.. Povedzme, že jej správanie je niekedy dosť ťažké dekódovať. Ale jedna vec je všetkým veterinárom aj majiteľom jasná – mačky jednoducho milujú krabice.

Ide o bezpečnosť?

Hoci existuje niekoľko teórií o tom, prečo mačky tak zbožňujú papierové boxy, veterinári hovoria hlavne o bezpečnostnom faktore. Mačky sú od prírody rady skryté na mieste, z ktorého môžu pozorovať svet okolo. Z tohto miesta môžu sledovať hrozby od dravcov a zároveň pozorovať potenciálnu korisť. A práve kartónové krabice alebo malé zúžené priestory poskytujú mačkám dokonalú náhradu.

Teplo domova hrá tiež svoju rolu

Krabice výrazne pomáhajú znižovať stres a pomáhajú regulovať telesnú teplotu. Optimálna okolitá teplota je pre mačky 30 stupňov Celsia, takže malý uzavretý priestor ako krabica je úplne ideálny. Poskytujú izoláciu, ktorá udržiava vášho mačacieho člena domácnosti v teple a bezpečí.

Dať svojej mačičke kartónovú krabice môže dokonca znižovať úzkostné stavy. Pôsobí ako akási meditačná zóna – box im dáva možnosť dobiť baterky ak sú príliš unavené. Krabice pri tom nie sú nijak zvlášť nebezpečné, mačka si ich značkuje pazúrmi, kúše a trhá ich, a pri tom v nich spí a dáva na všetko pozor.

Pre istotu sa ale vždy pred odovzdaním nového domova vašej mačky uistite, že krabica neobsahuje žiadne sponky alebo kusy lepiacej pásky vytŕčajúcej von. A navyše, mačky majú tendenciu sa o všetko otierať, takže by jej nejaký odstávajúci kus mohol veľmi ľahko ublížiť.

Čo z toho vyplýva? Ak nemáte potrebu kupovať svojmu domácemu miláčikovi stále nové a zbytočné hračky, jednoducho jej položte na zem krabicu z nákupu a ona bude najšťastnejšia na svete.

Zdroj: rd.comtopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov