Zaujímavosti

Tichá zóna v púšti Mapimi – mexická verzia Bermudského trojuholníka?

tichá zóna

videní: 2.2K

Americká vojenská nehoda vytvorila novú legendu. Tichá zóna. Za touto mexickou verziou bermudského trojuholníka sa totižto skrývajú tajuplné veci. Alebo je to len výmysel?

Štyri kilometre od San Ignacio v Mexiku, v oblasti známej aj ako „Trino Vertex“, sa nachádza Silent Zone alebo Zona del Silencio. Často sa porovnáva s Bermudským trojuholníkom – oba sú umiestnené medzi paralelami 26 a 28 a majú podobné legendy.

 

 

Tie hovoria, že rádiové vlny v dôsledku lokálnych magnetických polí a zemskej energie nemôžu byť prenášané v určitých oblastiach tichej zóny. Príbeh o tom, ako tieto príbehy vznikli, je oveľa zaujímavejší, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať.

Prvého júla 1970 raketa Athena, ktorá sa používala na cvičenie amerického letectva, stratila kontrolu, náhodne napadla mexický vzdušný priestor a pristála v púštnom regióne Durango stovky kilometrov od plánovaného cieľa. Raketa niesla dve malé nádoby Cobaltu 57, čo je rádioaktívny prvok.

Tím tajných špecialistov okamžite išiel nájsť padlú raketu. Letecké vyhľadávanie sa predĺžilo na tri týždne. Nakoniec, keď sa raketa našla, vytvorila sa cesta na transport trosiek, ako aj malého množstva kontaminovanej vrchnej pôdy.

Všetky tieto operácie sa uskutočnili za najvyššieho stupňa bezpečnosti, podnecovania vzniku mýtov medzi miestnymi obyvateľmi o tom, čo sa deje. Miestny menom Jaime bol najatý ako kapitán, aby strážil raketu, zatiaľ čo USA boli pripravené vziať si ju späť, čo po niekoľkých týždňoch prípravy urobili. Jaime sa však tešil takej veľkej pozornosti a peniazom, ktoré raketa priniesla, a tak začal rozprávať povesti, ako tento zvláštny incident vznikol.

Vlastníci pozemkov a potenciálni stavitelia hotelov sa zhodli na tom, že toto je naozaj veľmi „špeciálna“ krajina. Hŕstka vedcov potom tieto podivné javy potvrdila – hoci tieto štúdie nie je prekvapivo veľmi ťažké nájsť – a vznikla legenda.

Z legiend – nefungujú rádioprijímače, nie je počuť rozhovory veľmi vysokých ľudí v tesných strieborných oblekoch (na tom troška pravdy je, pretože čistiaca čata z USA tieto ochranné obleky nosila pri odnášaní trosiek), že na tomto mieste je koncentrovaná Zemská energia a preto tu lietajú UFO a iné neznáme objekty.

Tvrdí sa, že fenomény boli prvýkrát uvedené v 30. rokoch minulého storočia mexickým pilotom Franciscom Sarabiou, ktorý tvrdil, že jeho rádiové vysielanie záhadne zlyhalo počas letu nad zónou. Podobné tvrdenia vzniesli aj iné osoby, ktoré navštívili zónu (aj keď až po nehode rakiet), že rádiové signály nefungovali a kompasy boli nepoužiteľné. Ďalšie tvrdenia hovoria, že oblasť priťahuje meteority a spôsobuje rôzne mentálne problémy.

Doteraz ľudia z celého sveta prichádzajú, aby to zažili na vlastnej koži, hľadajú stále iluzívne „tiché zóny“ a niekedy sa pokúšajú o komunikáciu s inými bytosťami. Hoci návštevníci môžu byť prekvapení, keď nájdu svoje kompasy a rádia v poriadku, skúsený sprievodca im bude pripomínať, že keďže sa zóna neustále hýbe, môže byť trocha obtiažnejšie ju nájsť.

Bohužiaľ tieto nové skupiny paranormálnych nadšencov, lokálne známych ako zoneros alebo silenciosos, majú aktuálne nepriaznivý vplyv na púštnu oblasť, kde sa tichá zóna nachádza. Zhromažďovaním a uchovávaním prírodných a historických artefaktov nachádzajúcich sa v púšti vyčerpávajú tieto zdroje, ktoré sú obmedzené.

Spôsobujú tiež podráždenie biosferickej rezervácie Mapimi, ktorá je zároveň ekologickou výskumnou stanicou. Pracovníci sa obávajú, že budú s týmito „zoneros“ spájaní ešte dlhé roky.

Na otázku, kde by sa dala nájsť tichá zóna jeden farmár odpovedá, že musia postupovať ďalej, až kým neuvidia marťanov preskakovať z jednej strany cesty na druhú.

Ďalšia takáto skupina fanatikov prišla na stanicu a požiadala jedného z pracovníkov o návod, ako sa dostanú do tichej zóny.  Mladý chlapík, ktorý sa snažil byť zdvorilý a úprimný iba odvetil: „Nunca van je llegar alebo „tam sa nikdy nedostanete“.

 

Zdroj: atlasobscura.com | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov