Zaujímavosti

Chaser: Superinteligentný pes, ktorý rozumie až 1022 slovám

Chaser: Superinteligentný pes, ktorý rozumie až 1022 slovám

videní: 1.7K

V hlavnej roli tohto videa je sučka Chaser. Čím je výnimočná? V priebehu troch rokov sa naučili porozumieť 1022 slovám, čím ju právom môžeme označiť titulom superinteligentný pes!

Aj ty si jedným z tých majiteľov psíka, ktorý poslúcha na príkazy ako: „sadni“, „ľahni“ a „prines“? Ak áno, toto video ti vyrazí dych. Majiteľ sučky Chaser je muž v dôchodkovom veku, a tak má na podobné experimenty dosť času. Aj tak je však neuveriteľné, aká inteligencia sa v psom mozgu správa, píše National Geographic.

Majiteľom tohto super inteligentného psa je škótsky profesor psychológie John Pilley. Kvôli neobyčajnému výcviku na svojej chate zhromaždil cez tisíc plyšákov a balónikov. V čom spočíva výcvik? John jednotlivým hračkým pridelil mená a sučka Chaser sa ich postupne naučila rozoznávať.

 

Ako prebieha  výcvik?

Pilley na deku rozhodí niekoľko hračiek. Nato vyzve Chaser, aby priniesla jednu konkrétnu hračku. On však pritom sedí chrbtom k deke, takže fenka musí reagovať len na jeho hlas, nie na fyzický pokyn alebo očný kontakt. Ako sa môžete sami na videu presvedčiť, Chaser sa nikdy nepomýli.

Spôsob, akým sa sučka naučí nové slovo

Čo je najprekvapivejšie, je spôsob, akým sa sučka naučí nové slovo. John medzi skupinu hračiek zaradí i jednu novú, ktorú Chaser doposiaľ nepozná. Vo videu je to napríklad mačka, ktorá dostala meno „Miau“. Chaser hračku nakoniec rozpozná na základe eliminačnej metódy: výraz „Miau“ si nespojí so žiadnym známym predmetom a neznámy je tu len jeden. Tým pochopí, že „Miau“ označuje mačku.

 

Psi sú chytrejšie, než sme predpokladali

Tu sa dá vidieť, že psy sú chytrejšie, než sme predpokladali. Ich schopnosť porozumieť ľudským slovám je na vyššej úrovni ako napríklad u šimpanzov, ktoré majú k ľudskému druhu biologicky bližšie. Ako dodáva na záver National Geographic americký výskumník Brian Hare to vysvetľuje tým, že psy sú voči človeku oveľa vnímavejšie a chcú mu byť partnerom. „Šimpanzy sa nesústredia, svojmu trénerovi vôbec nevenujú pozornosť. Zato môj pes ma potrebuje. Chce byť so mnou, vyžaduje moju spoločnosť. Opice moju spoločnosť vôbec nepotrebujú,“ uviedol Hare.

Zdroj: National Geographic | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov