Zaujímavosti

Louis Pasteur: Velikán nielen svojej doby

Louis Pasteur

videní: 3.7K

Louis Pasteur žil v rokoch 1822 až 1895. Tento pán dokázal, že kvasenie je biologický a nie chemický proces, ako sa to predtým predpokladalo, a že ho spôsobujú mikroorganizmy. Uverili mu však oveľa neskôr. A to až v roku 1885, keď vynašiel vakcínu proti besnote. Pasteur mal – pochopiteľne – aj svojich odporcov. A to nie len tak hocikoho.

Už za čias, keď Pasteur študoval, ho zaujímal nevyriešený oriešok, ktorým sa zaoberali vedci. Skúmali ničím zaujímavú všednú látku, vínny kameň, čo sa usadzuje na sudoch. Vedci si proste nevedeli vysvetliť, prečo kyselina vínna a kyselina hroznová, ktoré sú obsiahnuté vo vínnom kameni, majú síce rovnaké chemické zloženie, ale odlišné optické vlastnosti. Pasteur sa rozhodol tejto téme venovať aj v rámci svojej diplomovej práce.

Akonáhle opustil a úspešne dokončil vysokú školu, skúmal schopnosť látok za rozdielnych podmienok v laboratóriu odlišne kryštalizovať. Podarilo sa mu rozlúsknuť záhadu kryštálikov kyseliny vínnej a spomínanej kyseliny hroznovej.

Cesta od kyselín k mikróbom bola vskutku nezvyčajná. Ako sa mu to podarilo? Jedného dňa zistil, že roztok kyseliny vínnej, ktorý nechal na teplom mieste, sa zakalil a začal sa rozkladať. Pri pokusoch s kyselinou hroznovou však jav nenastal. Po rozklade ani stopy. Je azda v kyseline nejaká hubka, ktorá vyvoláva kvasenie? Presne to bolo odpoveďou. Potvrdilo sa to v roku 1857.

Louis Pasteur | indiatoday.in

Workoholik Pasteur sa ešte viac naštartoval a pustil sa do výskumov. Liehovarníkom sa kazí šťava z cukrovej repy určenej na výrobu alkoholu? Urobil nespočetne veľa mikroskopických pozorovaní a odhalil svet neviditeľných organizmov a aj niektoré jeho zákonitosti. V tom čase sa už nachádzal v mikrobiológii. Ako prvý objavil, že rozklad potravín zapríčiňujú mikroorganizmy.

S jeho objavmi sa stupňovala aj nevraživosť z radov Akadémie prírodných vied. V tom čase to bolo zrejme „trendom“. Odmietanie, výsmechy aj od velikána menom Justus von Liebig.

Muselo prísť veľa ďalších hodín práce a úspechov, medzi nimi aj víťazstvo nad besnotou, kým sa Pasteurovo meno stalo svetoznámym.

Zdroj: topdesat | indiatoday

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov