Zaujímavosti

Louis Pasteur: Velikán nielen svojej doby

Louis Pasteur

videní: 486

Louis Pasteur žil v rokoch 1822 až 1895. Tento pán dokázal, že kvasenie je biologický a nie chemický proces, ako sa to predtým predpokladalo, a že ho spôsobujú mikroorganizmy. Uverili mu však oveľa neskôr. A to až v roku 1885, keď vynašiel vakcínu proti besnote. Pasteur mal – pochopiteľne – aj svojich odporcov. A to nie len tak hocikoho.

Už za čias, keď Pasteur študoval, ho zaujímal nevyriešený oriešok, ktorým sa zaoberali vedci. Skúmali ničím zaujímavú všednú látku, vínny kameň, čo sa usadzuje na sudoch. Vedci si proste nevedeli vysvetliť, prečo kyselina vínna a kyselina hroznová, ktoré sú obsiahnuté vo vínnom kameni, majú síce rovnaké chemické zloženie, ale odlišné optické vlastnosti. Pasteur sa rozhodol tejto téme venovať aj v rámci svojej diplomovej práce.

[adrotate group=”11"]

Akonáhle opustil a úspešne dokončil vysokú školu, skúmal schopnosť látok za rozdielnych podmienok v laboratóriu odlišne kryštalizovať. Podarilo sa mu rozlúsknuť záhadu kryštálikov kyseliny vínnej a spomínanej kyseliny hroznovej.

Cesta od kyselín k mikróbom bola vskutku nezvyčajná. Ako sa mu to podarilo? Jedného dňa zistil, že roztok kyseliny vínnej, ktorý nechal na teplom mieste, sa zakalil a začal sa rozkladať. Pri pokusoch s kyselinou hroznovou však jav nenastal. Po rozklade ani stopy. Je azda v kyseline nejaká hubka, ktorá vyvoláva kvasenie? Presne to bolo odpoveďou. Potvrdilo sa to v roku 1857.

Louis Pasteur | indiatoday.in

Workoholik Pasteur sa ešte viac naštartoval a pustil sa do výskumov. Liehovarníkom sa kazí šťava z cukrovej repy určenej na výrobu alkoholu? Urobil nespočetne veľa mikroskopických pozorovaní a odhalil svet neviditeľných organizmov a aj niektoré jeho zákonitosti. V tom čase sa už nachádzal v mikrobiológii. Ako prvý objavil, že rozklad potravín zapríčiňujú mikroorganizmy.

S jeho objavmi sa stupňovala aj nevraživosť z radov Akadémie prírodných vied. V tom čase to bolo zrejme „trendom“. Odmietanie, výsmechy aj od velikána menom Justus von Liebig.

Muselo prísť veľa ďalších hodín práce a úspechov, medzi nimi aj víťazstvo nad besnotou, kým sa Pasteurovo meno stalo svetoznámym.

Zdroj: topdesat | indiatoday

b
Komentáre
Hore

Súbory cookie pomáhajú zlepšovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. viac info...

Súbory cookies sú malé textové súbory, ktoré sa umiestnia vo vašom počítači alebo zariadení pri návšteve našej webovej stránky. Tým, že používame súbory cookies nedochádza k porušovaniu zákona č. 122/2013 Z.z. o ochrane osobných údajov, nakoľko ich používaním nezhromažďujeme osobné údaje a ani ich neposkytujeme sprostredkovateľom resp. tretím stranám. Každý užívateľ prezeraním tejto našej webovej stránky súhlasí s ich používaním a ukladaním do svojho prehliadača. O tejto skutočnosti ste upozornený pri návšteve našej webovej stránky a svoj súhlas prejavujete ďalším prezeraním našej webovej stránky. Ak užívateľ nesúhlasí s používaním súborov cookies, našu webovú stránku nenavštevuje alebo súbory cookies aktívne vymažte alebo zablokujte. Ak dôjde k odmietnutiu používania cookies, našu stránku budete môcť naďalej navštíviť, avšak niektoré funkcie nemusia fungovať správne.

Súbory cookies sa ukladajú do počítača užívateľa, aby mu umožnili prístup k rôznym funkciám. Súbory cookies používame na zvýšenie efektivity Vašich návštev na našej webovej stránke. Súbory cookies používame na účely zapamätania predvolieb prehľadávania a to napríklad veľkosti textu, uprednostňovaného jazyka, predvolieb farieb atď. čo nám umožňuje jednoduchšie prechádzanie našou stránkou, a zhromažďovanie analytických informácií a to napríklad počtu návštevníkov na našej webovej stránke. Cookies nám umožňujú lepšie zhromažďovať informácie o používaní našej webovej stránky. V ich údajoch však v žiadnom prípade nezhromažďujeme vaše osobné údaje a informácie. Ukladá sa len jedinečný identifikátor relácie, ktorý nám umožňuje opätovne načítať profil a predvoľby užívateľa pri vašej ďalšej návšteve webovej stránky.

Na prevádzku našich webových stránok používame rôzne typy súborov cookie:
(a) súbory cookie relácie, ktoré sú dočasne uložené v počítači alebo zariadení počas relácie prehľadávania a po jej ukončení sa odstráni a
(b) trvalé súbory cookie, ktoré sa uchovávajú v počítači dlhší čas. Tieto trvalé súbory cookie môže užívateľ vymazať.

Reklama – Pomocou týchto súborov cookie môžeme dynamicky zobrazovať reklamy tretích strán na našich webových stránkach. Naše webové stránky tiež môžu obsahovať prvky, ktoré nastavujú súbory cookie za subjekty tretej strany, napr. tlačidlo „Like“ služby Facebook alebo tlačidlo „Tweet“ služby Twitter, či Google Plus a pod.

Ponuka prevažnej časti prehľadávačov obsahuje možnosti konfigurácie nastavení t.j. prehľadávač zvyčajne obsahuje možnosti ako napr. povolenie súborov cookie, prezeranie súborov cookie, zakázanie všetkých alebo vybratých súborov cookie atď. Ďalšie informácie o správe súborov cookies môžete nájsť na týchto adresách…

Zatvoriť