Zaujímavosti

Vplávali sme do mora, takého pokojného, že sme ho nazvali Tichý oceán

Vplávali sme do mora, takého pokojného, že sme ho nazvali Tichý oceán

videní: 2.9K

Presne tak nejak končila jedna z pasáží zápiskov človeka, ktorý vyplával s moreplavcami, ktorí podľahli zlatej horúčke. Nie zlatej horúčke v pravom zmysle slova. Boli to moreplavci, ktorí sa vybrali do neznáma s vierou, že objavia cestu do Indie. Človek, ktorý netúžil po objavení cesty do Indie a následnom zbohatnutí, sa volal Antonio de Pigafetta. Práve on túžil po poznaní.

Dňa 21. októbra 1520 sa výprava na čele s Magellanom vybrala hľadať kratšiu cestu do Indie. Práve v tento deň našli priechod cez nový kontinent a Tichý oceán. Ale poďme od začiatku. Viac ako skúseností a poznatkov mali nádej. Nádej, že sa dostanú k rozprávkovému bohatstvu.

Pri Kanárskych ostrovoch ich síce zastihlo bezvetrie, potom prežili búrku, no dobrá nálada medzi moreplavcami pretrvávala aj naďalej. Plaviť sa do neznámych končín je veľká odvaha. S pribúdajúcimi dňami plavby do neznámych končín vzrastala nespokojnosť medzi mužmi na palubách lodí. Človek na čele výpravy – Magellan im predsa sľuboval, že sa prielivom dostanú do neznámeho mora a odtiaľ do Indického oceána, k Ostrovom korenia, no ešte stále mieria na juh a prieliv nikde.

Dni pribúdali. Nádej sa pomaly ale isto strácala. Spoločníkom námorníkov sa stala tmavá obloha, vietor, chlad a pusté pobrežie. Preskúmali množstvo zálivov, o ktorých predpokladali, že sú prielivmi. Realita však bola iná. Napätie sa vystupňovalo do takej miery, že na palube prepukla vzbura. Magellan ju len horko ťažko potlačil.

Deň D bol spomínaný 21. október. Na námorníkov sa usmialo šťastie. Podarilo sa im objaviť prechod cez nový kontinent. Slávnostnú chvíľku zaznamenal práve Antonio de Pigafetta: „ Vodná úžina, nepretržitý sleď križovatiek, bludisko zákrut a záhybov, zálivov a fjordov v žiadnom prípade nemôže byť riekou. Voda zostáva rovnako slaná a rovnako hlboká, na pobreží sa pravidelne a rovnomerne strieda príliv s odlivom. Po dlhých dňoch sme našli východ… Vplávali sme do mora takého pokojného, že sme ho pomenovali Tichý…“

Z Tichého mora sa napokon vykľul oceán. Oceán väčší a rozsiahlejší, ako všetky svetadiely dokopy. Najväčší oceán na Zemi. Aj ho teda premenovali na oceán. Časom sa však ukázalo, že nie je až taký tichý. Keď sa rozzúri, vie aj s veľkými loďami poriadne zamávať.

Bola to práve Magellanova výprava, ktorá oboplávala zemeguľu ako prvá.

Zdroj: BoredPanda | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov