Zaujímavosti

Ľudovít XVI.: Keď sa gilotína stala osudnou aj pre jej spolutvorcu

Ľudovít XVI.: Keď sa gilotína stala osudnou aj pre jej spolutvorcu

videní: 6.6K

Francúzsky kráľ Ľudovít XVI., ktorý žil v rokoch 1754 až 1793, vylepšil nástroj na popravu menom gilotína. Následne sa stal jednou z jej mnoha obetí…

O histórii vražedného nástroja, ktorý slúžil predovšetkým vo Francúzsku k poprave,  sa môžeme dočítať aj v pamätiach parížskeho kata Henriho Sansona. Jeho pôvodca, od ktorého je odvodený aj názov gilotína, bol doktor Guillotin „pobúrený barbarstvom popráv a zachvátený hnusom pri pohľade na šibenicu, ktorá znetvorovala mŕtvoly“. V roku 1789, presne 9.októbra, bol tento nástroj predstavený ústavodarnému národnému zhromaždeniu týmito slovami: „… a týmto nástrojom vám v okamihu zrazím hlavu a vôbec vás to nezabolí.“ Poslancov zachvátil smiech. Po smiechu však býva plač.

Prax ukázala, že vražedný nástroj s názvom gilotína, je potrebné ešte zdokonaľovať. Rozhodujúcim bolo stretnutie doktora Guillotina, starého otca Henriho Sansona menom Charles-Henri Sanson, ktorý bol tiež katom, a kráľovského lekára Antoina Lusia. K tejto skupine sa pripojil ešte jeden muž, ktorý sa lekára Luisa opýtal: „Doktor, čo si o tom myslíte?“ – „Zdá sa to dokonalé,“ povedal lekár, „a úplne sa to zhoduje s tým, čo mi o tom povedal pán Guillotin, Napokon, sám to posúďte.“

Neznámy si vzal náčrt, chvíľu si ho prezeral a pokrútil hlavou: „Ten nôž v tvare polmesiaca, je to vhodné? Myslíte, že sa taký nôž dá prispôsobiť na všetky krky? Na niektoré bude príliš veľký a na niektoré zasa príliš malý.“ Sanson hneď pochopil výhody takéhoto riešenia. Vzápätí sa pozrel nechtiac na krk neznámeho. Nebol to nik iný ako sám francúzsky kráľ Ľudovít XVI.. Do plánika okamžite nakreslil miesto polmesiaca šikmú čiaru.

Gilotína bola vysoká asi 4 metre. Mala váhu atakujúcu 600 kilogramov. Čepeľ sa spúšťala z výšky zhruba dva a pol metra. Vážila asi 40 až 60 kilogramov. Trvalo pol sekundy, kým po spustení odťala hlavu odsúdeného.

Zariadenie sa spočiatku testovalo na mŕtvolách. Vo všetkých smeroch sa osvedčilo. Prvý, ktorý okúsil čepeľ gilotíny bol lupič menom Nicolas Jacques Pelletier. A nebol posledným. Niektoré údaje hovoria o tom, že pomocou gilotíny bolo popravených desaťtisíce ľudí. Mnohí z poslancov, ktorí sa pri predstavovaní zasmiali, gilotíne sami podľahli.

Dňa 21. Januára v roku 1793 sa pod gilotínou ocitol aj jej zlepšovateľ – zosadený kráľ Ľudovít XVI..

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov