Zaujímavosti

Najhorší vrahovia Slovenska: Irena Čubírková

irena čubírková

videní: 11.0K

Irena Čubírková bola tretia žena, ktorá bola po roku 1918 v Československu popravená za svoje kriminálne zločiny. To naznačuje, že jej skutky museli byť obzvlášť závažné. Možno ju poznáš aj ako najznámejšiu čiernu vdovu v našich dejinách. V októbri 1951 zabila Irena Čubírková svojho manžela Jána Čubírka a v decembri 1964 aj svojho druha Ambróza Ščepka.

Bol 9. december 1964 dopoludnia, keď našli na záchode vo vlaku na trase Trnava – Bratislava ľudskú hlavu oddelenú od trupu. Stalo sa to neďaleko stanice Pezinok. Stačilo niekoľko minút na zaistenie všetkých 287 osôb cestujúcich vo vlaku, avšak nikto nevedel vyšetrovateľom povedať nič konkrétne. Po prehľadaní celého vlaku a aj železničnej trate sa nenašli žiadne ďalšie časti tela. Našli sa však zakrvavené montérky v nákladnom vlaku, ktorý v ten istý deň vypravili z Bratislavy do Budapešti. Tieto dva nálezy vystrašili vtedy celú československú verejnosť.

Na druhý deň našli policajti v zozname hľadaných osôb muža menom Ambróz Ščepko z Bolerázu, okres Trnava. Jeho nezvestnosť nahlásila jeho družka – Irena Čubírková. Keď porovnali fotografie Ambróza s hlavou nájdenou vo vlaku, mali istú identifikáciu. Čubírková bola na výsluchu veľmi neistá a nervózna. Na základe toho vyšetrovatelia nariadili u nej domovú prehliadku. Táto prehliadka však nepreukázala, že by bol jej druh zavraždený u nich doma. Kriminalisti už boli na odchode, keď sa jeden náhodou dotkol pece, ktorá sa používala na pečenie chleba, a bola horúca. Syn Čubírkovej však rozhodne poprel, že by sa v nej v poslednej dobe piekol chlieb. Tak vzniklo prvé podozrenie.

Na ďalších výsluchoch Irena Čubírková nevedela vysvetliť, prečo v peci na pečenie chleba horel oheň a zamotávala sa do svojich klamstiev čím ďalej, tým viac. Nakoniec sa vzdala a vraždu druha priznala. Ako motív uviedla Šcepkov alkoholizmus, hádky a hlboký rozvrat ich vzťahu. V deň vraždy – 7. decembra 1964 – oslavoval jej druh meniny a celý deň popíjal alkohol. Neskôr sa vybrali na návštevu k susedom, kde v pití pokračoval…

Keď sa okolo pol desiatej večer vrátili domov, bol už opitý natoľko, že spadol zo stoličky a zostal ležať na zemi. Čubírková túto situáciu využila, vzala sekeru a tupou stranou ho dvakrát udrela do hlavy. Potom pomocou sekery, sekáča na mäso a noža oddelila jeho hlavu od tela. Neskôr vyšlo najavo, že hlava bola od tela oddelená zaživa, čomu nasvedčovali krvné výrony. Telo natlačila do pece, v ktorej založila oheň, a hlavu schovala v jutovom vreci. Potom starostlivo odpratala všetky krvavé stopy. V peci horel oheň 35 hodín. Potom popol preosiala, väčšie kosti zahrabala v chlieve a ostatok vyhodila so smetím na záhradu.

irena čubírková

Od susedov si požičala tašku, do ktorej vložila hlavu a prikryla ju montérkovou blúzou. S touto taškou sa vybrala ohlásiť hľadanú osobu – svojho druha. Potom odišla do Trnavy, tam vystúpila, počkala, kým bude pripravený ďalší vagón na cestu do Bratislavy, hlavu nechala v tomto vlaku na záchode. Blúzu odhodila na nákladný vagón. Iným vlakom potom odišla naspať domov.

Na otázku, prečo sa tela zbavila takýmto spôsobom odpovedala, že to bola jej pomsta. Zavraždení sa mal údajne Čubírkovej v opitosti vyhrážať, že jej odsekne hlavu a hodí ju do záchodu. Hlavu odniesla na verejné miesto preto, aby ľudia vedeli, že je mŕtvy a nemysleli si, že ju opustil.

Na konci vyšetrovania tejto vraždy zistili kriminalisti, že aj manžel Ireny Čubírkovej záhadne zomrel, keď znášal pec z podkrovia. Udajne naňho spadla. Bolo to 13 rokov predtým, ako zavraždila svojho druha. Vyšetrovatelia sa rozhodli exhumovať pozostatky Jána Čubírka a prešetriť okolnosti jeho smrti. Zistili, že úmrtie bolo zapríčinené opakovanými údermi tupým predmetom do hlavy, ktoré vykonala druhá osoba. Výsledkom zložitého vyšetrovania bolo obvinenie Čubírkovej aj z druhej vraždy.

Do roku 1959 žila Irena Čubírková v Trutnove a do roku 1951 s ňou žil aj jej manžel. Popri tom však Irena udržiavala milenecký pomer aj s iným mužom, mimochodom ženatým. Jej manžel sa to dozvedel a čoskoro získal aj usvedčujúci dôkaz – nohavičky svojej manželky postriekané spermou. Dokonca ich odniesol aj lekárovi, ktorý prítomnosť spermy potvrdil. Po tomto incidente sa vzťahy u Čubírkovcov, ale aj v rodine Ireninho milenca, prudko zhoršili, a tak prišla Čubírková s plánom, ako usmrtiť manžela. Nahovorila na to dokonca aj svojho milenca a jeho manželku, ktorú presvedčila, že všetko si vymyslel Čubírka.

irena čubírková

Čubírka sa snažili zavraždiť dvakrát neúspešne. Prvý pokus bol podanie lieku, ktorý však smrť nespôsobil. Druhý pokus spočíval v tom, že Čubírková mala svojho muža vylákať na nočnú prechádzku lesom, kde by ho omráčili a „obesili“ na strom. Prechádzku však Čubírka odmietol. Plán im vyšiel až 10. októbra 1951. Manžel bol práceneschopný a preto chcel doma natierať nábytok. Čubírková mu do fľaše s alkoholom nasypala lieky na spanie a keď zaspal, mal ho zabiť jej milenec. Potom mŕtvolu preniesli pod schody a zhodili na ňu pec. To sa stalo skutočnosťou. Potom všetci traja aj s manželkou milenca zahladili stopy.

Keď bolo všetko starostlivo narafičené, poslala Irena Čubírková svoju 9-ročnú dcéru, aby zobudila otca. Dcéra tak musela prejsť okolo schodiska, kde našla mŕtvolu svojho otca. Začala kričať, na čo prišiel sused, ktorý videl celú situáciu a nadobudol dojem, že na Čubírka naozaj spadla pec. Policajtom Čubírková nadiktovala predom pripravenú verziu toho, čo sa stalo a nič nenasvedčovalo tomu, že by to nemala byť pravda.Preto nebola vykonaná ani pitva. Aj keď sa manželka milenca neskôr priznala s ohavným skutkom susedke, ktorá to oznámila na polícii, smrti Jána Čubirka už nikto nevenoval pozornosť.

Skutočná pravda vyšla najavo až po neuveriteľných 13tich rokoch. Irena Čubírková bola odsúdená na trest smrti, jej milenec na 15 rokov väzby a jeho manželka dostala amnestiu.

Zdroj: Kriminalistika.eu | YouTubetopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov