Zaujímavosti

Henrich IV.: Kráľ, ktorý prišiel o hlavu takmer 200 rokov po smrti

Henrich IV.: Kráľ bez hlavy

videní: 5.8K

Príbeh Henricha IV. – kráľa bez hlavy – priviedol Francúzov do vytrženia. V minulosti mnoho kráľov prišlo o hlavu. Dialo sa tak z rozličných dôvodov. Henrich bol však prípadom hodným spomenutia. O hlavu prišiel kráľ Henrich IV. až o 183 rokov po tom, ako zomrel. Hlava sa však objavila…

Francúzsky kráľ Henrich IV. prežil neuveriteľných 17 pokusov o vraždu. V poradí 18. atentát sa mu už prežiť nepodarilo. Dňa 14. mája 1610 sa viezol v spoločnosti svojich služobníkov v otvorenom koči ulicami Paríža. Z dôvodu, že pred nimi zastal iný povoz, museli zastaviť. V tom momente do koča naskočila postava, vystúpila na kočiar a kráľa dvakrát bodla nožom do hrude.

Kráľa zranila natoľko, že o krátky čas skonal. Atentátnika menom Francoise Ravaillac chytili a popravili. O motíve konania tohto muža však nemáme dodnes poznatky. Nevieme ani, či konal na vlastnú päsť, alebo bol nájomným vrahom.

U väčšiny svojho ľudu bol Henrich populárny. Bol za zriadením modernej infraštruktúry. Kráľovskú pokladnicu držal v dobrom stave. Ako bývalý kalvín a vodca hugenotov však prestúpil na katolícku cirkev. Jeho spolubojovníkom sa jeho konvertovanie nepáčilo.

Po smrti uložili telo Henricha už tradične medzi ostatných kráľov v kláštore Saint-Denis. Tam sa telo nachádzalo do roku 1793. Keďže vtedajší revolucionári považovali Henricha za nenávidenú postavu starého režimu, rozhodli sa jeho mumifikované a dobre zachované telo vytiahnuť z katedrály. Zlomili mu ruku a nohu, vytrhali bradu a jeho telesné pozostatky napokon hodili do masového hrobu.

O zhruba 24 rokov sa začalo – nazvime ho – druhé dejstvo príbehu mŕtveho kráľa Henricha IV. Masový hrob, v ktorom boli telesné pozostatky Henricha pohodené sa na príkaz Ľudovíta XVIII.znovu otvoril. Ľudovít tým chcel demonštrovať obnovu starých francúzskych kráľov.

Kostre, ktorú považovali za Henrichovu, chýbala hlava. Kde zmizla lebka? Keďže sa počas francúzskej revolúcie obchodovalo s rôznymi kráľovskými relikviami, pravdepodobne padla za obeť ziskuchtivému obchodníkovi. O jej existencii či neexistencii kolovali rôzne fámy. Z času načas sa objavila správa o tom, že sa lebka našla a že práve táto je pravá.

V minulosti sme však nedisponovali takou technológiou ako je tomu v 21.storočí. Vďaka uhlíkovej metóde sa jedna z „predpokladaných“ hláv kráľa Henricha dostala k vedcom. Ich úloha bola jasná: potvrdiť alebo vyvrátiť dohady o tom, že ide o pravú hlavu francúzskeho kráľa. Zistilo sa, že hlava pochádza zo 16.storočia.

Na ďalšiu identifikáciu sa použil test DNA. Ako vzorka mala poslúžiť údajná vreckovka s krvou Ľudovíta XVI.,ktorý mal byť Henrichovym potomkom. Výsledky hovorili o pozitívnej zhode. Hlava by teda „mala patriť“ Henrichovi. Vo vzduchu je však viacero otáznikov. Skeptici vyslovujú pochybnosti o tom, že krv je skutočne Ľudovítova. Záhada bezhlavého kráľa tak napriek mnohým moderným odpovediam naďalej zostáva otázna…

Zdroj: topdesat
Zdroj titulnej fotografie: Frans Pourbus the Younger, Link 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov