Video

Kaštieľ Hajná Nová Ves: Čo sa ukrýva vo vnútri opustenej budovy?

Kaštieľ Hajná Nová Ves: Čo sa ukrýva vo vnútri opustenej budovy?

videní: 8.3K

Slovenský YouTuber Ivan Donovál, ktorý sa vydáva na opustené a záhadné miesta v našej vlasti, nedávno zverejnil zábery z opusteného kaštieľa v obci Hajná Nová Ves. Poďme sa ale najprv pozrieť na históriu. 

História kedysi zámožného kaštieľa v obci Hajná Nová Ves sa začala písať ešte v 17. storočí, konkrétne v roku 1609. Renesančný kaštieľ spolu s kaplnkou sv. Imricha bol postavený na pokyn šľachtica Tomáša Vizkeletyho. Okolo kaštieľa, ktorý sa mimochodom nachádza v strede obce, je zasadený anglický park. Poslednými obyvateľmi kaštieľa bol Albert Emil von Steiger-Münsingen von Relle so svojou manželkou Mariou Judytou Eleanorou Eugeniou Ludmiłou Zamoyskou. Ich erby z roku 1896 sa nachádzajú na vstupnej bráne do kaštieľa. Len pre zaujímavosť, prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1246, no najstaršie osídlenie sa datuje až do doby železnej a bronzovej.

A čo súčasnosť?

Táto kedysi národná kultúrna pamiatka je v súčasnosti už len chátrajúcou budovou. Vďaka Ivanovi máme možnosť nahliadnuť aj do interiéru kedysi majestátnej budovy. Vnútri zostali staré školské lavice, ktorých skutočný vek je takmer nemožné odhadnúť. V minulosti na tomto mieste totiž bola základná internátna škola. Zostali tu tiež rôzne obrázky alebo napríklad aj glóbus. YouTuber vo svojom videu ďalej ukazuje kaplnku sv. Imricha, v ktorej zostal na stene železný kríž. Kúsok opodiaľ je v podlahe vykopaná jama. Nikto však netuší, na čo mala slúžiť. Ivan poukazuje na to, že je všade ticho a že zvuky civilizácie neprenikajú do átria. „Niekoľkokrát som mal pocit, že som tu nebol sám, že aj niekto iný okrem mňa chodí po chodbách zámku,“ podotkol Ivan.

Ak ťa podobné typy videí zaujímajú, nenechaj si ujsť tento príspevok. V ňom sa Ivan vybral preskúmať opustené rekreačné stredisko v obci Byštá.

Zdroj: Sputnik | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov