Zaujímavosti

Mikuláš II.: Posledný ruský cár, ktorého s celou rodinou postihol otrasný osud

Mikuláš II.: Posledný ruský cár

videní: 7.2K

Mikuláš II. bol posledný ruský cár. Jeho panovanie ukončila revolúcia v roku 1917. Cársky aparát už nevydržal nápor problémov, ktoré sa naň sypali zo všetkých strán. Krutý osud však poskytol rodinu Mikuláša II., ktorá mala dokopy sedem členov.

Posledný ruský cár bol MIkuláš II. Po jeho zosadení sa celá rodina usadila v Alexandrovskom paláci v Cárskom Sele neďaleko dnešného Petrohradu. Po čase sa však rodina cítila v nebezpečí, a tak sa rozhodla presunúť na Sibír do Tobolska.  Tam žila normálnym životom, ktorý by sme mohli považovať za komfortný.

Nástupom boľševikov sa postavenie rodiny opäť zhoršilo. Po októbrovej revulúcii videl Lenin v osobe cára nebezpečenstvo, ktoré ohrozovalo jeho vidinu veľkého Sovietskeho zväzu. Obával sa kontrarevolúcie prívržencov cára. Rozhodol sa preto Mikuláša s rodinou presunúť z Tobolska do Jekaterinburgu na Urale. Dovtedy zámožne žijúca rodina sa zo dňa na deň ocitla v izolácii, bez styku s vonkajším svetom prostredníctvom pošty či telegramov. Celý pozemok ich nového domova obsadila tajná polícia zvaná Čeka.

Ich životy viseli na vlásku. Stačil jeden rozkaz z Moskvy a Čeka by vyvraždením rodiny potvrdila svoju zlú povesť. Rozkaz prišiel v noci zo 16. na 17. júna 1918 priamo od Lenina.

Pod zámienkou bezpečnosti cárskej rodiny pred nepokojmi, ktoré sa mali údajne diať za vysokými múrmi obydlia, v ktorom ich držali, ich odviedli do pivnice. Na čele bol Mikuláš a v rukách niesol svojho chorého syna, ktorý sa pôvodne mal stať následníkom trónu. Mikuláša nasledovala manželka Alexandra, ktorá pochádzala z Nemecka. Za ňou išli štyri dcéry, osobný lekár, slúžka, komorná a kuchár.

11 ľudí v pivnici na smrť nečakalo dlho. Okolo 1:30 h sa vo dverách objavil dôstojník Jurovski so spolupracovníkmi v počte 11 mužov. Prečítal vyhlásenie, ktoré ukladalo všetkým trest smrti. Odsúdení sa ani nestihli vyjadriť a zaznela streľba. Prvá rana smerovala do tela Mikuláša II., ktorého na mieste zabila. Ďalší v poradí bol 13-ročný syn, ktorého rana ťažko ranila. Usmrtila ho až nasledujúca dávka. Výstrely padli aj na manželku a dcéry. Guľky sa odrazili od drahokamov v ich korzetoch. Vojaci ich však pohotovo prebodli bajonetmi. Po pár minútach bolo po celom masakri. Smrti neunikli ani zamestnanci cárskej rodiny.

Bezduché telá ešte v tú istú noc naložili na nákladné auto a odviezli do lesa, kde ich hodili do jamy a zahrabali. To boli posledné chvíle posledného cára Ruska – Mikuláša II. a jeho rodiny.

Zdroj: Zivotopisy online | idnes | teraz | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov